Световните медии: Дипломат ще управлява България в сериозна криза

Нови лица в новото българско правителство начело с новия премиер Марин Райков, който има личен принос за присъединяването на България към ЕС. Така започва репортаж на телевизия АРД, посветен на назначения от президента Плевнелиев служебен кабинет и цитиран от Дойче веле в сряда.

Само допреди една седмица Райков все още беше посланик във Франция, където е завършил и висшето си образование. Сега дипломатът от кариерата ще трябва да се преквалифицира като служебен премиер, който на всичкото отгоре ще управлява във времена на сериозна криза, се казва по-нататък в репортажа.

Германската информационна агенция ДПА акцентира върху факта, че Марин Райков е единственият от няколкото безпартийни кандидати, заемащи различни постове в чужбина, който е приел предложението на президента Плевнелиев. ДПА описва Райков като отявлен европеец, чиято професионална кариера е започнала от българското външно министерство.

Агенция Асошиейтед прес пък обръща внимание, че Райков е роден във Вашингтон в семейството на български дипломат в САЩ.

Вестник "Вашингтон пост" акцентира върху обещанието на Райков, че България ще спазва всички свои ангажименти като членка на НАТО и ЕС, както и бюджетната рамка за 2013 година, но ще предприеме стъпки за увеличаване на пенсиите и доходите на най-бедните българи.

По този повод австрийският "Дер Щандарт" отбелязва, че възрастните хора в България са принудени да оцеляват с около стотина евро месечно.

Агенция ДПА пък посочва, че новият служебен премиер категорично отказва да изпълни едно от основните искания на протестиращите: национализиране на компаниите с монополно положение на българския пазар. Според Марин Райков това би било опасна "политическа авантюра", посочва ДПА.

Австрийският "Винер Цайтунг" представя отделните министри и акцентира върху факта, че и тримата вицепремиери са жени. За първи път в България жена застава начело на силовото вътрешно министерство, посочва австрийското издание и допълва, че нито един от членовете на служебния кабинет няма агентурно минало.

Същевремено обаче вестникът припомня един тъмен епизод от кариерата на бащата на Райков - българския дипломат Райко Николов. Докато бил културно аташе в българското посолство в Париж през 50-те години, той се опитал да вербува за агент на КГБ тогавашния военен министър на Франция Шарл Ерну. Шпионската афера гръмна през 1996-та след публикация на френското списание "Експрес", което се беше добрало до архивни документи на съветските тайни служби. Приживе самият Ерну, който почина през 1990-та, отричаше обвиненията, но когато през 2005-та Марин Райков за първи път беше изпратен като посланик в Париж, френските власти забавиха неговата акредитация с месеци, припомня изданието.

Служебното правителство на България с министър-председател бившия български посланик във Франция Марин Райков встъпи днес в длъжност на церемония в София, пише Франс прес и цитира обещанието на премиера, че кабинетът от експерти ще организира честни и демократични избори. Той обеща също да търси ресурси за по-социална политика, тъй като България от месец е разтърсвана от протести срещу бедността. Райков пое ангажимент да овладее цената на електричеството, чийто рязък скок през януари породи протестите.

АФП цитира и "досегашния консервативен премиер" Бойко Борисов, подал оставка на 20 февруари под натиска на улицата, че правителството му е направило много, но и много е можело да бъде направено по-добре, както и че са допуснати много грешки.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?