Световните сили поискаха от Иран да отвори военен обект

Шестте световни сили призоваха Иран да допусне международни инспектори във военния обект Парчин и изразиха тревога от отказа на Техеран да сътрудничи в провежданото от
Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) разследване на сведенията, че там се извършват дейности, приложими за ядрени оръжия, съобщиха световните агенции в четвъртък.

В обща декларация на заседание на Управителния съвет на МААЕ САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Русия и Китай изразиха също "съжаление" от стремежа на Иран да ускори обогатяването на уран, което може да има и гражданско, и военно предназначение.

"Приканваме Иран да изпълни поетото обещание и да даде достъп до Парчин", се допълва в декларацията, като се има предвид военният обект югоизточно от Техеран, посочва Ройтерс.

"Потвърждаваме също подкрепата си за дипломатическо решение на иранския ядрен проблем и готовността си да подновим диалога с Иран", съобщи китайският представител в МААЕ Цзинюе Чън от името на шестте страни - петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия.

Те са загрижени от отказа на Иран да предостави при последните две пътувания на инспектори от МААЕ достъп до изследователите, документацията и самите ядрени обекти, включително в Парчин, където се подозира, че е била извършвана симулация с ядрени бойни глави.

Дипломати от базираната във Виена организация казват, че МААЕ се опитва настоятелно да осигури достъп до обекта в Парчин, тъй като сателитни снимки от последно време показват възможни усилия за премахване на следите от свързани с разработката на ядрено оръжие дейности. На кадрите от обекта се виждали камиони и багери, които може би са използвани, за да се заличат доказателствата от изпитания на малко неутронно устройство, използвано за предизвикване на ядрена експлозия.

Сателитните снимки са били предоставени на МААЕ от страни членки на агенцията.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?