Световните сили се споразумяха за спиране на военните действия в Сирия

Много е съмнително обаче, че Русия ще спре въздушните удари и помощта за Асад

Лавров и Кери, сн. ЕПА/БГНЕС

Световните сили се споразумяха за "спиране на военните действия" и разширяване на хуманитарната помощ в Сирия след маратонски преговори в Мюнхен.

Американският държавен секретар Джон Кери каза, че външните министри на страните от Международната група за подкрепа на Сирия са се договорили спирането на военните действия да стане до седмица.

По думите му е постигнато съгласие сирийските мирни преговори да бъдат възобновени в Женева колкото е възможно по-скоро.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви от своя страна, че спирането на военните действия няма да се отнася за групировки като "Ислямска държава" и "Ан Нусра".
Русия ще продължи да нанася въздушни удари срещу терористичните групировки.

По думите му сирийските мирни преговори би трябвало да бъдат възобновени колкото се може по-скоро, без условия и да включват всички опозиционни групи.

Кери, руският външен министър Сергей Лавров и специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура водиха почти шестчасови преговори с представители на европейски и близкоизточни страни. На срещата присъстваха външните министри на Иран и Саудитска Арабия - държави, за които се смята, че имат ключово значение за осъществяване на трайно прекратяване на огъня и политически преход в Сирия.

Британският външен министър Филип Хамънд каза, че прекратяването на боевете може да се осъществи успешно, само ако Русия спре въздушните си удари в подкрепа на правителствените сили в Сирия.

Западен дипломат заяви, че на срещата "не е било постигнато споразумение за незабавно спиране на руските бомбардировки, но има ангажимент за процес, който би променил ситуацията, ако проработи".

Участниците в срещата се договориха по три основни въпроса: постепенно прекратяване на военните действия в Сирия с твърда крайна дата; осигуряване на хуманитарен достъп до градове, обсадени от двете враждуващи страни; и ангажимент за възобновяване на сирийските мирни преговори в Женева.

Представители на Висшия комитет за преговори на сирийската опозиция обяви, че ще участва в мирни разговори в Женева, ако съгласуваният от Международната група за подкрепа на Сирия план започне да се осъществява на практика.

"Ако видим действия и изпълнение, скоро ще се срещнем с вас в Женева", каза Салим ал Муслат.

Той приветства плана, предвиждащ прекратяване на военните действия в Сирия и улесняване на хуманитарните доставки за нуждаещите се хора.

По-късно в петък генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Русия в подкопаване на усилията за постигане на мирно решение в Сирия с нанасянето на удари срещу опозиционни групировки, а не срещу "Ислямска държава".

Според него траен мир може да бъде постигнат само, ако тези действия спрат.

Скептицизъм около сделката

Съществува обаче огромен скептицизъм дали Русия възнамерява да спре бомбардировките по бунтовнически позиции около и в Алепо, най-големия сирийски град преди войната.

В резултат на тези бомбардировки и настъплението на сухопътните сили на сирийския режим (предимно подкрепяни от Иран шиитски милиции и някои алеутски подразделения на сирийската армия) Алепо е почти отрязан от турската граница.

Двете групировки, които всички се съгласиха да определят като терористични – "Ислямска държава" и "Джабхат ан-Нусра" (клон на "Ал Каида"), са изрично изключени от споразумението на прекратяване на огъня.

Проблемът е, че четиримесечната намеса на руските военновъздушни сили успя да трансформира военната ситуация в Сирия в полза на режима на Башар Асад, а Русия третира като "терористи" и по-умерени бунтовнически групи, подкрепяни от Турция, арабските държави и Запада, които също са подлагани на безмилостни бомбардировки.

След руската офанзива в района на Алепо позициите на тези групи там бяха сериозно засегнати, а потокът от бежанци, стичащ се към турската граница, вече е цяло наводнение. Десетки хиляди хора се опитват да се спасят от ужаса.

И дори Русия да спазва споразумението оттук нататък, ще е трудно или невъзможно да се направи разграничение между терористичните и нетерористичните групи, като се има предвид сложната мрежа на бунтовнически съюзи, в която бойци от "Джабхат ан-Нусра" често се бият заедно с по-умерени групировки.

Според някои дипломати сделката е замислена, за да посее разделение в редовете на бунтовниците, посочва "Икономист".

По-рано тази седмица Русия предложи примирие, което да започне от 1 март. Западните сили видяха в това предложение опит да се даде на Асад и съюзниците му още време от три кървави седмици, през които те да увеличат и консолидират териториалните си завоевания, преди да започнат преговорите.

Някои смятат, че тяхната стратегия е да създадат основа за държава, контролирана от режима, в която ще живеят повечето сирийци, които не са избягали, и изтощената от войната международна общност да я признае в преговори под егидата на ООН.

Това е отражение на слабостта на преговорната позиция на Кери и фалита на плахата политика на Барак Обама, според която Америка изглежда готова да приеме всяко едно предложение на Кремъл, което запазва достойнството ѝ.

Изглежда, че дори Кери отдава малко значение на сделката, казвайки, че засега съгласието е само на хартия.

Русия няма да спре да помага на Асад

"Вашингтон пост" също посочва, че изобщо няма гаранции, че подписалите споразумението ще съумеят да убедят наместниците си и съюзниците си на терена, включително сирийския президент Башар Асад и стотиците опозиционни групи, биещи се срещу него, да зачитат договореностите.

Изданието допълва, че вероятно ще продължат да се водят леки и изолирани боеве, но все пак споразумението би трябвало да доведе до неизползване на тежко въоръжение, включително танкове и противотанкови ракети. САЩ и партньорите им ще запазят сегашното ниво на оборудване и обучение на опозицията, за да не се окажат бунтовниците в неизгодно положение, в случай че спирането на военните действия се провали.

Русия вероятно ще продължи да помага на сирийското правителство, отбелязва още "Вашингтон пост".

"Ню Йорк таймс" коментира, че ако бъде изпълнено споразумението, постигнато от Международната група за подкрепа на Сирия, то ще бъде първото устойчиво и официално обявено спиране на боевете в тази страна от започването на гражданската война през 2011 г.

Вестникът допълва, че има много основания за съмнения дали наистина ще се стигне до реални действия в хуманитарната област или значимо спиране на огъня, както и дали ще бъде постигната целта за прекратяване на конфликта, но новината за споразумението е първият път, в който се появява надежда, че насилието може да спре.

"Уолстрийт джърнъл" пише, че договореностите дават шанс на Русия да помогне на режима на Асад да продължи енергично офанзивата си, която е разширила влиянието на Кремъл в региона.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?