Световният фондов пазар се съвзема след срив с епицентър Шанхай

Световният фондов пазар се съвзема след срив с епицентър Шанхай
Китайските власти заявиха, че няма да въвеждат специален данък върху печалбите на чуждестранния капитал, работещ на националния фондов пазар и ще позволят на международните инвеститори да увеличат дела си в китайски книжа, съобщи агенция Блумбърг.

Тези изявления успокоиха инвеститорите и фондовият пазар отбеляза повишение в сряда, като до известна степен компенсира драстичния спад от последните два дни.

На 27 февруари китайският фондов пазар рухна, достигайки десетгодишен минимум. Веднага след китайските индекси се сринаха и американските, а в хода на борсовата търговия във вторник американските инвеститори загубиха над 600 млрд. долара. Загуби претърпяха също така европейски и руски инвеститори.

Причина за “борсовия циклон” станаха именно съобщенията за възможно въвеждане на нов вид данъци, които значително биха повлияли на борсовата активност.

В момента чуждите инвеститори нямат право да притежават повече от един процент от акциите в предприятия в континентален Китай. Този дял се оценява на около 10 милиарда долара. Китайските власти може да позволят на квалифицирани чужди инвеститори да закупят местни книжа на стойност 120 милиарда долара, които са еквивалентни на 10% от стойността на китайския фондов пазар, съобщи в сряда Oriental Morning Post, който се позовава на неназовани източници от регулаторните органи.

Освен това на банките в Китай е забранено да дават кредити за инвестиции в ценни книжа. През януари органите за финансов надзор поискаха от банките да проверяват кредити, издадени на лица за възможното им използване на фондовия пазар.

В сряда се появиха първите признаци, че световният фондов пазар започва да се справя с драстичния спад на котировките от предишния ден. За най-обнадеждаващ фактор се сочи стабилизирането на Шанхайската фондова борса, където търсенето на акции отбеляза повишение.

Според анализаторите част от най-големите фондове са се възползвали от вчерашното понижение на котировките и в сряда активно са изкупували акции на много компании на по-ниски цени.

China United Telecommunications Corp. и China Yangtze Power Co., която притежава най-големия в света хидроенергиен проект, поведоха в борсовата търговия в сряда.

“Не виждаме сериозни фундаментални промени, отново се купува, тъй като инвеститорите изчислиха, че вчерашните трусове са преувеличени”, каза Фен Дидзао, който помага на Guotai Asset Management Co. в Шанхай да управлява около 1,8 милиарда долара.

Спадът та фондовата търговия беше “нормална корекция”, каза в сряда пред агенция Блумбърг Зу Джиан, директор на базираната в Шанхай комисия за ценните книжа в Китай. Той допълни, че правителството не възнамерява да се меси на фондовия пазар.

Споделяне

Още от Бизнес