Световният пазар за вятърна енергия може да се утрои до 2020 г.

Световният пазар за вятърна енергия може да се утрои до 2020 г.

Вятърната енергия може да предостави до 12% от световната електроенергия до 2020 г., да създаде 1.4 милиона нови работни места и да намали въглеродните емисии с над 1.5 млрд. тон годишно, което е пет пъти повече от сегашните икономии. Това сочи двугодишен доклад за бъдещето на вятърната енергия http://www.gwec.net/wp-content/uploads/2012/11/GWEO_2012_lowRes.pdf , представен в четвъртък в Пекин от екоорганизацията "Грийнпийс" и Световния съвет за вятърна енергетика. Според документа до 2030 г. вятърната енергия може да осигури повече от 20% от снабдяването с електроенергия в световен мащаб.

Освен че е енергиен източник, който няма емисии, вятърната енергия също не използва прясна вода, за да генерира електричество - качество, което я прави атрактивна опция в един свят с намаляващи водни ресурси, се посочва в доклада. Вятърната енергия е по дефиниция местен източник на енергия, което е особено полезно в страни, обременени с големи сметки за внос на изкопаеми горива, каквато е България, коментират от местния офис на "Грийнпийс".

"Най-важната съставка на дългосрочния успех на възобновяемите източници на енергия е стабилната правителствена политика и изпращането на ясен сигнал към инвеститорите", смята Свен Теске, старши енергиен експерт на екоорганизацията. Докладът показва, че индустрията може да наеме глобално 2,1 милиона души до 2020 г. - три пъти повече, отколкото днес, при подходяща политика на подкрепа.

Инсталациите за вятърна енергия възлизат на 240 гигавата (ГВ) в световен мащаб в края на 2011 г. Очаква се индустрията да нарасне с най-малко още 40 ГВ през 2012 г. Според сценария на Световната енергийна агенция, до 2020 г. общият капацитет ще достигне 587 ГВ и ще се осигури около 6% от световната електроенергия.

Според Световния съвет по вятърна енергетика, до 2020 г. инсталираните вятърни мощности може да стигнат между 759 и 1100 ГВ и да доставят до 12.06% от електричеството в света.

Това също така ще спести почти 1.7 милиарда тона парникови газове.

Споделяне

Още от Greenpool

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?