Световният производител на вятърни турбини "Вестас" уволнява над 2000 служители

Световният производител на вятърни турбини "Вестас" уволнява над 2000 служители

Датската компания "Вестас" (Vestas Wind Systems A/S), световен лидер в производството на вятърни турбини, съобщи в четвъртък, че ще съкрати 2 335 работни места до края на годината, предаде Ройтерс.

Компанията ще освободи около една десета от служителите в опит да намали разходите си с над 150 млн. евро. Други 1 600 служители могат да отидат в американските заводи на компанията.

"Вестас" се бори да се справи с ожесточена конкуренция, включително от китайски фирми, както и със заплахата от орязване субсидиите за възобновяема енергия   страните от ЕС, които се стремят да затегнат бюджетите си.

Главният изпълнителен директор Дитлев Енгел коментира, че е разбираемо, ако служителите в компанията, както и хората извън нея, смятат, че "Вестас" е в криза.

Компанията възнамерява да слее редица производствени звена и административни функции.

След планираните съкращения общият брой на заетите във "Вестас" по целия свят ще е 20 400 души, от които 5 300 в Дания.

Над половината от планираните уволнения ще са в Дания.

На 3 януари "Вестас" шокира пазарите с изявление, че повишените разходи за развитие и отложени приходи са помели печалбата ѝ за 2011 година. Преди това очакванията бяха компанията да излезе на оперативна печалба от 255 млн. евро.

Новината помрачи пресконференцията на датската министър-председателка Хеле Торнин-Смит, дадена съвместно с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу в четвъртък в Копенхаген по повод официалния старт на датското председателство на ЕС.

Независимо от празничното настроение, повечето въпроси на датските медии бяха свързани с обявените от "Вестас" уволнения.

Ужасно е, че сега се налага да бъдат уволнявани хора в индустрия, от която правителството счита, че ще живеем в бъдеще, заяви  Хеле Торнин-Смит.

Създаването на нови "зелени" работни места е сред приоритетите на датското председателство на ЕС. "Зеленият" растеж, "зелените" технологии и стандарти са сред ключовите думи на различни датски представители.

В коментар за предстоящите съкращения във "Вестас" Торнин-Смит каза, че е научила предишния ден тази "много, много тъжна новина". Тя обаче допълни, че все още смята, че е нужно да се инвестира в зелени технологии и енергийна ефективност. Дания и Европа трябва да останат световни лидери в енергийната ефективност, новите технологии и зелените технологии, не само защото ние мислим, че това е добре за околната среда, но защото това е добре и за бизнеса в Европа, заяви датският премиер.

Трябва да има път напред и аз съм сигурна, че независимо от тази пречка, това е и това ще бъде верният подход, допълни тя.

Според Барозу проблемът с "Вестас" най-вероятно е отражение на цялостната криза, не само в Европа.

Той добави, че Европа гледа сериозно на приоритетите за енергийна ефективност, а със средствата на регулацията могат да се отворят нови пазари в този сектор.

По повод на това, че някои от закритите работни места ще отидат в Китай, Барозу призова да се гледа от позитивната страна на този казус, тъй като в такъв случай Пекин ще прави повече инвестиции във възобновяеми източници и по-чисти технологии.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?