Световният промишлен гигант "Тисен Круп" планира разширяване на бизнеса си в България

Световният промишлен гигант "Тисен Круп" планира разширяване на бизнеса си в България

Световният гигант в производството на стомана, компоненти за автомобилната индустрия, асансьори и други "Тисен Круп" (ТhyssenКrupp) планира разширение на логистичните си  центрове в България, стана ясно на среща в централата на компанията в град Есен между заместник-министър Александър Манолев и Мартин Щилглер, изпълнителен директор за Източна Европа в направление "Материали“ на концерна, съобщиха от икономическото министерство в петък.

Компанията в момента е в процес на проучване на различни локации в България за изграждане на нов лагистичен центъ, а Манолев е представил възможностите за това на съществуващите индустриални зони у нас и проектите за зъздаване на нови такива зони.

"Тисен Круп" стъпва на българския пазар на метали през 2005 г., като се обединява с "Юпитер-Стомана“. Концернът притежава складово-производствени бази в София, Пловдив, Русе и Бургас и заема водеща позиция на пазара на метали в страната ни.

Зам.-министърът е посочил пред концерна преимуществата, които предлага държавните индустриални зони за подобни складове и е акцентирал върху стимулите, които би получила компанията, ако избере за своя база място в регион с високо ниво на безработица. Той е поканил представители на "Тисен Круп" да посетят през октомври страната и на място да разгледат различни варианти за ситуиране на новата си база.

"Сигурен съм, че България е правилното място за инвестицията, която планирате и се надявам успешното ѝ реализиране да доведе до навлизането на производства на концерна и в други сектори“, подчерта Александър Манолев.

В рамките на посещението си в Германия, заместник-министърът е провел среща и с ръководителите на направлението за производство на компоненти за автомобилната индустрия на "Тисен Круп". Във Франкфурт той разговарял с Карстен Кроос, главен изпълнителен директор за направление "Компоненти и технологии“ и Фалк Нюсле, ръководител “Пазар и развитие“.

"Aвтомобилната промишленост е един от най-бързо развиващите се сектори на българската икономика и през изминалата година се превърна в основен двигател за растеж“, посочв Александър Манолев, цитиран от пресцентъра на ведомството. По думите му в сектора в България работят близо 13 хил. души, като съществува сериозен потенциал за разширяване на мощностите и разкриване на нови работни места.

Той допълва, че през последните години успешни проекти в сектора са реализирали инвеститори от Германия, Франция, Япония, Турция, Великобритания, Швеция, Швейцария, САЩ и др.

Безспорно откриването на толкова много предприятия в сектора позиционира много добре България на световната карта, подчертал Карстен Кроос. Той допълни, че подобни дестинации, които могат да предложат множество подизпълнители в сектора, се разглеждат с предимство при планиране на нови инвестиции. Интерес представляват и резултатите, които постига икономиката на страната в областта на информационните технологии и аутсорсинга, стана ясно по време на срещата.

"Tисен Круп" е германска промишлена компания, работеща най-вече в областта на стоманодобива, но също и в автомобилния и корабостроителния сектор, както и в производството на промишлено оборудване, асансьори и др. Концернът има над 156 хил. работници в повече от 200 държави по целия свят. Годишните продажби на компанията надхвърлят 39 млрд. евро.

Споделяне

Още от Бизнес