Световно известен руски мафиот прострелян в Москва

Световно известен руски мафиот прострелян в Москва

Покушение срещу живота на един от най-известните в света руски мафиоти Вячеслав Иванков - Япончик бе извършено във вторник вечерта в Москва, съобщиха руските медии. По информация на РИА Новости Иванков е пристигнал от чужбина в Русия с цел да уреди спор между две криминални групировки.

Покушението срещу 69-годишния Иванков е станало в 19:20 московско време. По него е стреляно два пъти със снайперистка винтовка "Драгунов" от паркирана на около 70 метра кола с номера от московска област, за която се предполага, че е крадена. Иванков е бил сам и в момента на стрелбата излизал от ресторанта "Тайский слон", в който се отбил да пие чай.

И двата куршума улучил Иванков в корема и пробили тънкото му черво на пет места. Веднага след атентата той бил откаран в реанимацията на Боткинската болница, където му е направена животоспасяваща операция. Въпреки това лекарите оценяват състоянието на ранения като много тежко. Болницата е поставена под охрана.

Според агенцията Япончик вече няколко дни бил в Русия, където се срещал с шефовете на групите, контролиращи хазартния бизнес в Москва. Предположенията са, че една от групировките се е опитала да го отстрани, тъй като преговорите са се провалили.

Вероятно споровете между престъпните кланове са възникнали, след като от 1 юли правителството на Москва затвори всички столчин казина, а на следващия ден те заработиха като букмейкарски кантори.

Мафиотът започва престъпната си кариера още през 60-те и 70-те години на миналия век. Краде от 14-годишен, първата му присъда е за джебчийство, когато е на 26 г.

Преди перестройката изтърпява 10-годишна присъда за ръководство на престъпна група. През 1981 г. отново е осъден на 14 години, но през 1991 г. излиза на свобода.

За него ходатайстват известни певци, актьори, правозащитници. Остава в Русия по-малко от година, след което със снимачния екип на известния руски режисьор Ролан Биков заминава за САЩ, настанява се в Бруклин, където остава под фалшива самоличност.

След пристигането му в "малката Одеса" поръчковите убийства на емигранти от бившия Съветски съюз зачестяват. ФБР го подозира във връзки с руската мафия, но успява да го арестува едва през 1995 г.. През 1997 г. е осъден на десет години за изнудване и фиктивен брак. През 2000 г. задочно е обвинен от руската прокуратура за убийството на трима турски граждани в Москва и през 2004 г. американските власти го екстрадират в Русия.

През 2005 г. обаче московски съд го оправдава, а тогавашният прокурор на Москва Владимир Бакун заявява, че седем от 12-те съдебни заседатели са били криминални престъпници.

Върховният съд на Руската федерация обаче потвърждава оправдателната присъда през 2006 г. и той е освободен.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?