Световно известният писател Габриел Гарсия Маркес почина

Колумбия обяви тридневен траур

Световно известният писател Габриел Гарсия Маркес почина

Колумбийският писател и нобелов лауреат Габриел Гарсия Маркес е починал на 87 години. Това съобщи в профила си в "Туитър" Фернанда Фамилиар, говорителка на неговото семейство.

Президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос обяви тридневен национален траур заради кончината на Маркес.

Прощаването с писателя ще бъде на 21 април в Мексико сити, съобщи "РИА Новости".

В сряда колумбийският президент каза, че Маркес се възстановява от пневмония, но е в деликатно здравословно състояние в Мексико сити.

На 4 април той беше настанен в болница в столицата на Мексико с обезводняване и инфекция на белите дробове и отделителната система. После бе изписан и лекуван в дома му.

"Съобщиха ми, че той е имал пневмония, преодолял е най-тежкия етап, но остава в деликатно здраве, което изглежда естествено, предвид възрастта му", каза тогава колумбийският президент, след като разговаря със семейството на писателя.

Габриел Гарсия Маркес ще бъде запомнен с романите си "Сто години самота" (1967), "Есента на патриарха" (1975), "Любов по време на холера" (1985). Творчеството му се простираше от журналистиката до фантастични романи, обединени от явлението, известно като магически реализъм.

Маркес е смятан за най-популярния испаноезичен писател след Мигел де Сервантес, а литературната му известност е сравнима с тази на автори като Марк Твен и Чарлз Дикенс.

Неговите произведения надминаха по продажби всички книги на испански език освен Библията. Романът му "Сто години самота" е продаден в над 50 милиона екземпляра на повече от 25 езика, отбелязва Асошиейтед прес.

Нобелова награда за литература получава през 1982 г.

Маркес е роден на 6 март 1927 в Колумбия, но по-голямата част от живота му преминава в Европа и Мексико. Записва право в Колумбийския университет в Богота, но започва да се занимава с журналистика и не завършва университета. Работи като репортер, започва да пише разкази.

През 1967 г. издава "Сто години самота", която е приета много добре от критиката и му носи първия успех. Докато пише романа обаче, в продължение на 18 месеца, Маркес продава колата си, взима храна на кредит, залага имущество и пуши по няколко кутии цигари на ден. След успеха на книгата Маркес заминава със семейството си и живее 7 години в Барселона.

През 1993 г. Габриел Гарсия Маркес лично забранява творбите му да се превеждат, издават и преиздават на български език, тъй като научава, че издателите тук отчитат минимални продажби и печалби. Обиден, той отказва да го издават в България. През 2010 г. литературните агенти на Маркес постигат споразумение с българско издателство за нови издания на негови книги.

Маркес е известен с приятелството си с кубинския лидер Фидел Кастро.

Смъртта на Маркес предизвика широк обществен отзвук в Испания - страната, където най-напред бяха издадени много от неговите творби, съобщи ИТАР-ТАСС.

Министърът на образованието, културата и спорта Хосе Игнасио Верт заяви, че "испаноезичната литература е загубила един от най-ярките си представители“. Генералният секретар на Испанската социалистическа работническа партия Алфредо Перес Рубалкаба определи Маркес като "любим писател, почитан от милиони читатели".

Живеещият в Испания носител на Нобелова награда за литература Марио Варгас Льоса написа в социалните мрежи: "От този свят си отиде писател, чиито произведения издигнаха на недостижима висота литературата на испански език. Неговите книги ще живеят много дълго и с всяка година ще бъдат четени от все повече хора."

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?