Световноизвестният астрофизик Стивън Хокинг преодоля първи тест за космически полет

Световноизвестният астрофизик Стивън Хокинг, който се движи в инвалиден стол и е почти изцяло парализиран от нелечима форма на склероза, завърши успешно двучасов полет със самолет боинг 747, по време на който изпита условията на безтегловност, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес в петък, цитирани от БТА.

Модифицираният боинг излетя и кацна на пистата в космическия център "Кенеди" в Кейп Канаверал, Флорида. Самолетът с Хокинг, лекарите и медицинските му сестри, както и с още 10 души, се издигна на 7315 метра над Атлантическия океан.

След това машината под остър ъгъл достигна височина от 9754 метра и оттам направи параболично спускане обратно до 7315 метра, като по този начин за 25  секунди по време на снишаването пътниците изпитаха условията на безтегловността. При изкачването пък за 25 секунди те почувстваха гравитационното притегляне, което бе 1.8 пъти по-голямо от нормалното.

На борда на боинга асистентите, които помагаха на Хокинг, преди "гмуркането" в безтегловността, извадиха учения от инвалидния му стол и го поставиха на специален "матрак" от пенопласт, над който да се издигне. С помощта на специализиран компютър медиците непрекъснато следяха здравословното състояние на 65-годишния астрофизик - кръвното му налягане, пулса и други параметри.

При подобни изпитателни полети обикновено пътниците правят между 10 и 15 резки снишавания, по време на които изпитват нулевата гравитация. Поради здравословното състояние на Хокинг бе решено да се направи задължително едно спускане и след това да се види още колко ще понесе астрофизикът. По време на двучасовия полет Стивън Хокинг 8 пъти е изпадал в безтегловност.

Миналата година Хокинг публично обяви желанието си да полети в космоса и отправи молба за това към сър Ричард Брансън. Неговата компания "Върджин галактик" строи “суборбитален” космически кораб, който може да издигне пътници още през 2009 г. Брансън лично финансира билета на Хокинг за  космоса,  който нормално би струвал 200 000 долара.

След завръщането си на Земята Хокинг не е направил изявления. Според Питър Диамандис, шеф на компанията, която е извършила подготовката му - "Зиро гравити  корпорейшън", Хокинг е прекарал прекрасно. "Всичко надмина очакванията ни - е казал Диамандис. - Медицинските му показатели бяха по-добри, отколкото се предполагаше."

Споделяне

Още от Свят