Световноизвестният философ Юлия Кръстева е била агент на ДС

сн. e-vestnik

Световноизвестният философ, лингвист и писател Юлия Кръстева е била агент и секретен сътрудник на бившата Държавна сигурност (ДС).

Комисията по досиетата освети името ѝ в рамките на проверката в "Литературен вестник", на чийто редакционен съвет тя е била член.

В решението на комисията се посочва, че Кръстева е работила за Първо главно управление на ДС (външното разузнаване) под псевдоним "Сабина". Тя е била регистрирана през 1971 година и е осъществявала дейността си под ръководството на ст. лейт. Иван Божиков. Липсва информация кога е била снета от действащ оперативен отчет.

Комисията е обявила името ѝ на база "документи от щатни служители, съдържащи се в лично дело – 2 тома и в работно дело Ф1, а.е. 2683; рег. дневник; картони – обр. 1 – 4 бр. и обр. 3".

Юлия Кръстева е родена през 1941 г. в Сливен. Завършва френска филология в София, През 1966 година заминава за Париж със стипендия на френското правителство.

Работи в области като лингвистика, семиотика, философия, психоанализа и други. Известна е и като феминистка.

Носителка е на Ордена на почетния легион на Франция и на Холбергова награда (Норвегия).

Доктор хонорис кауза е на Харвардския университет в САЩ.

Работила е заедно със световноизвестни интелектуалци като Ролан Барт, Умберто Еко, Клод Леви Строс и българина Цветан Тодоров.

Пише есеистични трудове и романи. Сред тях са "Чужденци на самите себе си", "Черно слънце - депресия и меланхолия", "Любовни истории", "Езикът - този непознат", "В началото бе любовта", "Новите болести на духа", трилогията "Женският гений" и други.

Споделяне

Още по темата

Още от България