mediapool.bg Ти си това, което четеш

Световното първенство по бобслей беше отнето от Русия

09:11 | 14 декември 2016 | 7 коментара

Международната федерация по бобслей и скелетон обяви, че отнема домакинството на световното първенство от Русия. Турнирът трябваше да се проведе на олимпийският улей в Сочи през февруари 2017 година. Причина за решението са обвиненията в държавно организирана и спонсорирана система за употреба на допинг в страната. Международната федерация коментира, че би било "разумно" първенството да не се проведе в Сочи.

В понеделник националният отбор по скелетон на Латвия обяви бойкот на първенството. Веднага след това отборите на САЩ, Великобритания и Южна Корея обявиха подобни намерения.

Германия обаче обяви, че е против бойкот на първенството, но изрази готовност да го приеме, ако Русия бъде лишена от домакинство.

Ден по-късно Международната федерация обяви решението, което би "позволила на спортистите и треньорите от всички страни по света да участват в първенството и фокусът да остане изцяло върху спорта, а не върху обвинения и дискусии".

Федерацията призова всички нейни членове и спортисти за феърплей и взаимно уважение, в това число и "презумпцията за невинност за всеки състезател, независимо от неговата националност, до доказване на противното". Изборът на нов домакин ще бъде направен "в близките дни", а шампионатът ще бъде преместен през март, за да има време за организирането му.

Това е изключително политизирано решение, коментира в сряда говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Това е една изключително тъжна новина и ние много съжаляваме. Сигурни сме, че това е изключително политизирано решение, базиращо се на твърдения, които просто нямат достатъчно основания", заяви Песков пред "Русия днес".

Според него има политически натиск върху Русия чрез спорта. "Естествено, че ние не одобряваме подобно решение и не сме съгласни с него, защото винаги сме били против смесването на политиката и спорта", допълни Песков.

По ирония точно златото в бобслея донесе на Русия първото място в класирането по медали на Олимпийските игри в Сочи.

Още от Спорт