Световното първенство по лека атлетика е отменено заради вируса в Китай

Световното първенство по лека атлетика е отменено заради вируса в Китай

Световното първенство по лека атлетика в зала беше отменено заради опасност от коронавируса, обяви Международната лекоатлетическа асоциация (IAAF).

Надпреварата трябваше да се проведе от 13 до 15 март в китайския град Нанинг.

Световната федерация обаче е решила шампионата на планетата в зала да се проведе в началото на 2021 г., като датата все още не е ясна.

Коронавирусът взе повече от 170 жертви до момента в Китай, а заразените са над 7700. В същото време Нанинг е на около 400 км от огнището на заразата в град Ухан. Това е било достатъчен сигнал за организаторите на първенството на не подлагат на риск здравето на спортистите.

На световното първенство в Нанинг се очакваше да участват най-големите звезди в леката атлетика в момента. Причината е, че шампионата се смяташе за генерална репетиция на атлетите преди олимпийските игри в Токио, които ще се проведат в периода от 24 юли до 9 август.

Световната атлетическа федерация обяви, че е обмисляла и пълно отменяне на шампионата на планетата в зала, но най-големите национални федерации и атлети са поискали то да се проведе, макар и с близо 12 месеца закъснение.

Миналото Световно първенство в зала беше в Бирмингам през 2018-а, а следващото е в Белград през 2022-ра, само година след това в Китай.

Споделяне

Още от Спорт