Свидетел на Алексей Петров потвърди за финансиране на ГЕРБ от "Лев корпорация"

Свидетел по делото срещу Алексей Петров - Асен Урманов - при завръщането си в България в сряда обяви, че фирми от "Октопода", в това число и "Лев корпорация" са финансирали ГЕРБ. Урманов не съобщи повече подробности около парите на управляващата партия, но каза, че иска среща с главния прокурор Борис Велчев.

Появата на Урманов бе промотирана преди пет дни от лидера на РЗС Яне Янев, който в една от поредните си атаки към вътрешния министър Цветан Цветанов заяви, че разполага със свидетел, който ще даде показания в полза на Алексей Петров и ще потвърди финансирането на ГЕРБ от "Лев корпорация". Според медийни публикации Урманов бил братовчед на Петров и е работил на партиен пост в ГЕРБ. Тази информация пък бе опровергана в блога на Здравко Дунов, който твърди, че е сред членовете на инициативния комитет за издигане на кандидатурата на Бойко Борисов за кмет на София през 2005 г., а Урманов се е завъртял сред учредителите, без да има каквато и за било съществена роля в предизборната кампания на ГЕРБ.

Миналият петък Янев каза, че над Урманов е оказван натиск да промени показанията си, свързани със случая за рекет на Георги Цветанов от Плевен. Според прокуратурата Петров е рекетирал Цветанов.

Месеци наред семейството на Урманов било подложено на непрекъснат тормоз от органите на властта, а той самият се е наложило да напусне страната през лятото. Асен Урманов се свързал с РЗС, след като синът му бил нападнат и пребит в дискотека в Златна Панега, стана ясно още от предварителната "презентация" на свидетеля, направена от Янев.

От 1997 г. Урманов е работел в системата от фирми на "Лев корпорация", а през 2005 г. става ръководител на експертния съвет по екология на Столичната голяма община. През същата година Урманов е участвал в предизборния щаб на ГЕРБ в София и като координатор е отговарял за районите "Люлин" и "Кремиковци". Той разполагал с документи, които доказвали, че фирми от кръга на "Лев корпорация" са осъществявали дарения на ГЕРБ. От РЗС твърдят, че тези книжа носели подписа на Цветан Цветанов.

Според РЗС именно Урманов е прекратил опитите на Цветанов, който тогава е работил в Столична община, да прокарва пари с неясен произход през фирми на "Лев корпорация", които после трябвало да се върнат обратно в ГЕРБ под формата на дарения.

Цветанов става зам.-кмет на Столична община през ноември 2005 г., когато Бойко Борисов за пръв път бе избран за кмет на София.

При завръщането си в България Урманов посочи, че се връща главно заради семейството си и най-вече заради сина си, който е бил пребит с чук в дискотека. Той е убеден, че този инцидент е свързано с него.

Урманов обясни, че първоначално е бил разпитван по заведения и капанчета, а след това и в Национална следствена служба. Разпитите били водени от прокурор Светозар Костов, който наблюдава делото "Октопод" и вече се "разписа" с няколко фундаментални гафа.

Свидетелят каза, че е бил разпитан и от следователка, която по думите му била много агресивна и на всяка негова дума казвала - "лъжеш".

От думите му стана ясно още, че е помолен да даде показания по делото от адвокатите на Алексей Петров. Урманов не потвърди дали е роднина на Алексей Петров, но заяви, че са близки и от едни край.

Урманов каза още, че от службите са се обаждали на семейството му със закани, че ако той не бъде разпитан, близките му имат неприятности.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?