Свидетел на Алексей Петров твърди, че дал 5000 лв. на Цветанов

Свидетел на Алексей Петров твърди, че дал 5000 лв. на Цветанов
Свидетел на обвинения за глава на "Октопода" Алексей Петров заяви, че лично е дал 5000 лева на Цветан Цветанов през 2005 г., за да се подпомогне "идеята ГЕРБ". Асен Урманов, който е работел в смятаната за близка до Петров фирма "Лев корпорация", каза в понеделник пред бТВ, че е занесъл парите в щаба на ГЕБР в НДК, тъй като Петров му е казал да направи това.

"В това няма нищо лошо. Взехме парите от фирма и ги занесох на Цветанов. Тогава щабът беше в НДК, на първи етаж. Исках да му ги дам с разходен ордер, той ме помоли да изготвя документ като договор за дарение", разказа още Урманов.

Той обаче уточни, че договорът не е в него и препоръча на журналистите да се обърнат към "Лев корпорация", "за да ги видите тези документи".

Според него има много такива документи. "Оформени са като договор за дарение, даже господин Цветанов ме помоли да видя дали има други фирми, които биха искали да дадат дарение", допълни Урманов.

Миналата сряда той се завърна от чужбина в България и още на летището заяви, че фирми от "Октопода" в това число и "Лев корпорация" са финансирали партията на Бойко Борисов. Появата на Урманов бе предварително обявена от лидера на РЗС Яне Янев, който в една от поредните си атаки към вътрешния министър Цветан Цветанов заяви, че разполага със свидетел, който ще даде показания в полза на Алексей Петров и ще потвърди финансирането на ГЕРБ от "Лев корпорация".

"Взаимно са разработвани проекти между "Лев" и ГЕРБ, които да са в полза на община София. През 2005 г. стартира проект, с който трябваше да се прави видеонаблюдение. Носил съм пари един-два пъти, аз съм ги давал на ръка. Ако е имало други служители след мен, които са давали пари, може да се обърнете към "Лев корпорация", каза още Урманов.

Той заяви, че е единственият човек, който е бил връзка между Алексей Петров - Трактора и човек, с когото го обвиняват, че има "лоши взаимоотношения".

По думите на Урманов партньорството между "Лев корпорация" и ГЕРБ не било само финансово, а имало и разработване на общи проекти и идеи. Това продължило до 2009 година включително.

Урманов бил търсен от представители на службите преди Петров да бъде арестуван през февруари т.г. в рамките на операция "Октопод".

"Не бяха от ДАНС, от друга служба. Те ми се обаждаха по телефона и казваха някаква абревиатура, примерно ГДБОП, НСБОП. Виждахме се по кафенца, хората се държаха нормално с мен. Питаха ме Петров с кого как е работил, какви са ни били отношенията, не е имало притискане да кажа нещо. Разговорът се водеше приятелски, дори те плащаха сметките. Искаха да разкажа нещо по-пикантно. Идваха винаги по двама", добави Урманов.

Каза, че проблемите му са започнали, когато бил посочен от адвокатите на Алексей Петров като един от хората, който да даде показания пред съдия.

"Започнаха да ме разпитват в Националната следствена служба вместо пред съдия. Тях ги интересуваше да извлекат нещо интересно, което би обвинило Петров в нещо си. Нещата бяха около Петров - с какви фирми, как е работел, какви са му взаимоотношенията с определен човек, но няма да конкретизирам. За мен смущаващо бе това, че в медиите и в самото разпитване не се търсеше каква е била истината между Петров и конкретния човек, а се търсеше обвиняване на Петров. Аз им казах истината", заяви той.

Урманов разказа, че тези разпити са започнали да стават много на често, от което му е писнало.

"През това време нещо трябваше да работя, излизам в чужбина, започват да звънят на жена ми, намират по някакъв начин телефона на сина ми и на него му звънят. И тогава си казах за себе си - явно съм трън в задника на някого, я да взема да затворя бизнеса и да изляза на екскурзия продължителна в чужбина", добави Урманов .

Той потвърди казаното по-рано от РЗС, че синът му наскоро бе пребит с чук.

Затова се върнах от чужбина и започнах да си мисля, че това се е случило заради мен, заради това, че съм връзка между Алексей Петров и ГЕРБ, добави Урманов.

Цветанов - наследник на Доктора?

В телевизионното студио до Урманов седеше депутатът от РЗС Емил Василев, който заяви, че партията му разполага с информация, според която вътрешният министър Цветанов има пряка връзка и определена роля в митническата контрабанда на цигари.

"За Цветанов ще има доста да се говори, ние смятаме, че той е намесен в доста други далавери. Имаме и доказателства. Конкретно закриването на безмитните магазини отпуши контрабандата. След като се отпуши контрабандата, се вдигнаха акцизите. Тук е интересна ролята и на Владислав Горанов, заместник-финансовият министър. Имаме дупка от 700 милиона, тя е нараснала от намалена събираемост на акцизите. Иван Тодоров-Доктора (застрелян през 2006 г., приживе известен като "най-големия играч" в бизнеса с цигари бел.ред.) си има наследник и той се казва Цветанов", заяви Василев.

Закриването на безмитните магазини стана през 2008 г. под натиск на ЕС и САЩ, които твърдяха, че този вид търговия е развъдник на корупция и контрабанда.

Депутатът от РЗС обеща да изнесат компрометирщата Цветанов информация с доказателства - както писмени, така и свидетелски. Противно на почти ежедневните съобщения на МВР за заловени контрабандни цигари, Василев смята, че Цветанов засега не е хванал нито една сериозна контрабанда на цигари. "Факт е и конфликтът му с господин Ваньо Танов. Ако трябва с риск за живота си, ние ще ги разкрием тези ченгета", закани се Василев.

"На мен се падна честта да изнеса информацията за имотното и финансово състояние и на Цветан Цветанов и на Андрей Иванов (председателят на Столичния общински съвет – бел. ред.), който замина за Египет, ако имаше как и в космоса щеше да излети", каза още Василев по повод информацията, че председателят на Столичния общински притежавал 60 имота.

"Поставяме въпроса защо тези хора са толкова богати, как така полицаи се оказаха толкова богати. Когато е бил полицейски служител, Иванов е придобивал пицария, бинго зала, на негово име като физическо лице. Експертите казаха, че по пазарни цени имотите надхвърлят в момента 10 млн. лева", каза депутатът.

"Ние преценихме, че сега е моментът да бъдат изнесени тези данни както за Цветанов, така и за Иванов. Работили сме доста време по събирането на тези материали. Излизането от ареста на Алексей Петров накара медиите, а и гражданите да имат по-добра чуваемост. Темата беше запушена, тъй като Борисов и Цветанов бяха носени на ръце от медиите и това ги доведе на власт. Та тези теми бяха запушени", заключи Василев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?