Свидетел на обвинението по делото за "скъсания пагон" се оказа неоткриваем

Полицаи от Първо РПУ продължават да си противоречат за скандалния случай от 2013 г.

Кадър от репортажа на "Господари на ефира", в който ясно се вижда здравата униформа на полицай Кристиян Стоянов, след като е арестувал Александра Стоилова.

Софийският районен съд (СРС) глоби в сряда с 300 лева един от основните свидетели на прокуратурата по делото за хулиганство срещу Иван Цонев и Александра Стоилова, добило популярност като случая със "скъсания пагон" пред столичното Първо РПУ.

Причина за наложената на Пламен Нейков глоба е очевидното му нежелание да се появи в залата и да даде показания. Вече второ заседание по делото той се оказва неоткриваем за призовкарите, въпреки че по време на разследването сам е изявил желание да свидетелства срещу подсъдимите.

В сряда стана ясно, че служителите на СРС все пак са открили майката на Нейков, на която е била връчена призовката му за заседанието, въпреки че тя отказала да я приеме. Така, освен глобата, магистратите постановиха и принудителното му довеждане в съдебната зала.

Делото срещу Иван Цонев и Александра Стоилова доби скандална известност през април 2014 г., когато предаването "Господари на ефира" по Нова телевизия излъчи в свой репортаж кадри от охранителните камери в Първо РПУ, показващи, че полицай Кристиян Стоянов е инсценирал скъсването на единия си ръкав, за да набеди момичето.

Става въпрос за инцидент от нощта на 15 септември 2013 г., когато двамата с приятеля ѝ Иван са задържани, тъй като според униформените ритали служебни автомобили, а момчето откъртило задната чистачка на бус за огледи. Впоследствие Александра се оплака от нанесени ѝ от Стоянов два удара в лицето, а той пък контрира със своя версия – че докато обезвреждал Иван, тя го нападнала и му скъсала пагона.

Твърденията на униформения обаче бяха оборени от въпросния телевизионен репортаж, в който се виждаше, че след задържането на двамата, ръкавът на Стоянов е непокътнат, а "скъсването" се появява няколко часа по-късно, когато униформеният излиза от стая в управлението.

Инсценировката с ръкава от страна на полицая бе потвърдена дори от проверка на Инспектората на МВР, разпоредена от тогавашния министър Цветлин Йовчев във връзка с обществения отзвук от случая. Александра пък подава три жалби в прокуратурата с искане държавното обвинение да провери случилото се и поведението на полицай Стоянов. Твърди, че тя е била малтретирана и че не е посягала на полицая.

Въпреки това обаче, прокуратурата отказва да образува разследване срещу униформения и дава на съд само Иван и приятелката му, обвинявайки ги в хулиганство и игнорирайки напълно заключенията от проверката на ведомствения инспекторат по случая, както и показанията на техни четирима приятели, присъствали на ареста – Николай Тодоров, Златина Коцева, Иво Петров и брат му Тодор Петров.

Междувременно по делото се появява въпросният неоткриваем свидетел – Пламен Нейков, който твърди, че в момента на инцидента пред Първо РПУ, около 5.00 часа сутринта на 15 септември, той минал през района заедно с познатата си Вера Ангелова и видял как Александра буйства, опитвайки се да попречи на ареста на Иван.

Около показанията на Нейков обаче има няколко противоречия. Първо, никой от присъствалите на ареста на двамата не свидетелства в този час и на това място да са присъствали други освен полицаите и групата приятели. Второ, по информация на Mediapool, самият Нейков е с няколко висящи наказателни производства, едно от които се води именно в Първо РПУ. С други думи – изненадващата му поява след излъчването на репортажа по Нова телевизия м.г., съмнително прилича на опит да бъде потвърдена полицейската версия.

По тази причина и съдът се съобрази с искането на защитата на Стоилова – Нейков и Вера Ангелова да бъдат разпитани в едно заседание, така че да не се даде възможност на Пламен да се запознае с показанията на познатата си преди той да даде такива. Самата Ангелов дойде и на двете досегашни заседания на СРС по казуса, за разлика от Нейков.

По време на разследването полицай Кристиян Стоянов твърди, че веднага след като задържал Александра закрепил скъсания ръкав (дупката в него е с приблизителна дължина от 30 сантиметра – бел.ред.) с безопасна игла, голяма 1.5 сантиметра, която се използва от униформените да прикрепят червен конец към служебната си карта. Затова, по думите му, на кадрите от телевизията ръкавът му изглеждал здрав.

Повечето от колегите му, които са били на смяна в този момент обаче, заявяват в рамките на разследването, че са разбрали много по-късно за скъсания ръкав. Има и разминавания за това дали камерата, снимаща района пред управлението, е работела в онази нощ или не.

Показанията на приятелите на Александра обаче са еднотипни – шестимата са се прибирали пеша от заведение до Съдебната палата, в което били на рожден ден. Минавайки пред Първо РПУ, Иво Петров и брат му Тодор вървят най-отпред по тротоара пред входа на управлението, зад тях са Николай Тодоров и Златина Коцева, а Александра и Иван вървят успоредно на тях, но по платното, от другата страна на паркираните пред районното коли.

В един момент се чува шумотевица и спътниците забелязват как двама-трима полицай повалят Иван на земята и го затискат с коляно. В това време Александра ги пита какво правят, молейки ги да го оставят и получава два шамара в лявата част на лицето. След това и двамата са задържани.

Част от полицаите пък твърдят, че младежите замахвали с бутилки към тях, държали се агресивно и били видимо пияни. Повечето от униформените, били в този момент на работа в сградата на Първо РПУ, преразказват това, което са чули от участвали в арестите техни колеги. Думите им обаче не се потвърждават от кадрите от камерите, тъй като според някои точно тази, която снимала пространството пред управлението, в онази нощ не работела.

"Работеше си камерата отвън, но тя не хваща буса. Има няколко камери в районното, но когато е станала случката със счупената чистачка нито една не е била насочена в тази посока. Има едно дърво, една голяма череша, която пречи", разказа в сряда Йордан Донков, оперативен дежурен в нощта на инцидента.

По думите на началник сектор "Охранителна полиция" в Първо РПУ Никола Панчев, който правил вътрешна проверка по случая обаче, "към тогавашния момент не е имало видеонаблюдение отвън – явно е нямало или не е било предоставено".

"Скъсаното яке не е стояло като въпрос пред проверката тогава. Разбрах, че е имало досъдебно производство за увредено полицейско яке. За това разбрах следващата година (2014 г. - бел.ред.) от медиите", каза още полицай Панчев пред Районния съд в сряда, с което допълнително заплете детайлите в общата версия на колегите му.

Предстои магистратите да се произнесат по искане на защитата на Иван Цонев и Александра Стоилова отделът за видеонаблюдение в СДВР да бъде задължен да предаде на съда записите от външната охранителна камера в нощта на 15 септември 2014 г. Следващото заседание по делото бе насрочено за 2 юни т.г.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?