Докато националисти протестираха пред Пазарджишкия окръжен съд

Свидетел по делото срещу 13-те имами се оплака, че е заплашван от ДАНС

Предстоят разпити на трима от анонимните агенти на службата, работили по случая

Снимка: БГНЕС

Един от основните свидетели по делото за проповядване на антидемократична идеология срещу 13 имами – лидерът на забранената у нас организация "Ал-Уакф ал-ислями" Муафак Аласад, заяви в понеделник пред Пазарджишкия окръжен съд, че е бил притискан от агенти на ДАНС. През целия ден съдът и страните по делото се занимаваха именно с Аласад, който е един от малко свидетели с явна самоличност в процеса.

 

По думите му те го убеждавали около 4 часа да подпише молба, с която се отказва от желанието си да му бъде осигурен преводач. Именно това стана причина за отлагане на делото на предишното заседание в края на октомври. Аласад допълни, че накрая подписал молбата и затова я оттегля.

 

Свидетелят каза също, че преди няколко дни хора са дошли да тормозят семейството му, автомобилът му е бил спрян на пътя от Сърница за София. Били са заплашени съпругата и синът му, който е 19-годишен. В резултат на това момчето е заминало за Сирия.

 

По време на разпита прокуратурата се опитваше да разбере от Аласад основно дали е бил на конференция на "Ал-Уакф ал-ислями" в Истанбул, дали е бил с някой от подсъдимите там и дали си пази програмата от конференцията. В крайна сметка Аласад обясни, че не помни кога точно е бил Истанбул, дневния ред на конференция и с кои хора от България е бил там, защото е пътувал сам.

 

Междувременно "Атака", ВМРО и Националният фронт за спасение на България организираха два контрапротеста, насочени срещу събиранията на мюсюлмани пред съда по време на предните две заседание от процеса.

 

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров обяви пред стотиците протестиращи, че сред подсъдимите по делото има и хора от ГЕРБ. Това били Юсуф и Найме Горелски от Благоевградско.

"Тук сме, защото сме българи. Посрещаме всеки с добре дошъл, но не искаме никой да ни се качи на главата. Добри сме, гостоприемни сме, но не искаме да ни тъпчат", каза Петър Гайдарски от Враца, представител на Националния фронт за спасение на България.

Прокуратурата обвинява 13-те имами в разпространяване на антидемократична идеология и участие в нерегистрираната в България организация "Ал-Уакф ал-ислями".

Срещу трима от подсъдимите - Саид Муутлу, имам на град Сърница, Абдула Салих и Ахмед Ахмед са повдигнати и обвинения за проповядване на омраза на религиозна основа чрез разпространение на религиозни идеи по време на петъчни молитви в джамиите.

Саид Муутлу е сочен за ръководител на нелегалната организация "Ал-Уакф ал-ислями" в периода май 2005 г. - октомври 2010 г. на територията на областите Пазарджик, Смолян и Благоевград. Сред 13-те подсъдими има една жена, която е учител. Следващото заседание по делото е на 28 ноември.

Според държавното обвинение Абдуллах Салих, районен мюфтия на Пазарджик, е проповядвал идеите на салафитското направление на исляма и налагане на шериатска държава. Ахмед Ахмед от Пазарджик пък като проповедник е говорил, че ислямът ще завладее света. Той е извършвал проповеди в ромската махала в Пловдив и квартал "Столипиново".

Според свидетели, цитирани от обвинението, Ахмед казвал, че победата за исляма ще стане с меч, но най-напред хората трябва да станат мюсюлмани, а държавата да бъде халифат. Ахмед е осъждан по подобно дело за проповядване на радикални религиозни идеи.

Споделяне

Още по темата

Още от България