Свидетел пред съда в Подгорица отказал да изпълни "руска заповед да убие Джуканович“

Александър Синджелич пред съда в Подгорица

Черногорският гражданин Александър Синджелич призна пред съда в Подгорица, че е получил заповед от руския гражданин Едуард Шишмаков да убие през 2016 година тогавашния черногорски премиер Мило Джуканович, съобщана черногорският вестник "Виести", цитиран от БГНЕС.

 

Синджелич е свидетел пред Върховния съд по делото за тероризъм и проваления опит за преврат в Черна гора през октомври 2016 година.

 

"В момента когато Шишмаков ме попита дали мога да убия Джуканович знаех, че не мога да направя това, защото не съм престъпник", каза Синджелич и поясни, че "той не е участвал в подобни организации".

 

Той потвърди информацията, че руските граждани са пристигнали в Черна гора по искане на опозиционния Демократичен фронт.

 

По делото задочно са обвинени и двама руски граждани - Едуард Шишмаков и Владимир Попов - и трима сръбски граждани - Неманя Ристич, Предраг Богичевич и Драган Максич.

 

Около 20 души бяха арестувани в Черна гора в деня на изборите на 16 октомври 2016-та. Твърди се, че те са планирали да убият министър-председателя Мило Джуканович и да овладеят сградата на парламента в Подгорица.

 

Първоначално се говореше, че организатори на опита за терористично нападение в Черна гора в деня на изборите са двама националисти от Русия, а целта била промяна в актуалната власт в страната, ликвидиране на премиера Мило Джуканович и предотвратяване на членството на страната в НАТО".

 

През февруари миналата година главният специален прокурор на Черна гора заяви, че според специалната прокуратура органи на руската държава са замесени в осуетения опит за преврат. Русия го е замислила така, че ако бъде разкрит, вината да бъде хвърлена върху крайни руски националисти.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво да се прави при бързото разрастване на коронавирусната зараза?