Свидетели дадоха показания в полза на подсъдимия по аферата "Костинброд"

Намерените бюлетини били опаковани и подредени преди да бъдат показани на медиите

Росен Желязков. Сн. БГНЕС

Служители от производствения процес на печатницата "Мултипринт" дадоха показания в полза на единствения подсъдим по т.нар. "Костинбродска афера", гръмнала ден преди парламентарните избори през май 2013 г.

Делото продължава в Софийския градски съд и се гледа по съкратена процедура, както поиска защитникът на обвиняемия бивш главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков, обвинен за неосъществен контрол и неполагане на необходимите усилия за правилното съхраняване на т.нар. "технологичен брак".

Спорният въпрос, който изяснява делото е, дали близо 351 000 бюлетини, които прокуратурата показа в репортажите, са били годни за употреба и използването им да доведе до изборни измами.

Според Донка Борисова, която е била единствен отговорник за експедицията на годните бюлетини, показаните в репортажите бюлетини са били технологичен брак. Макар да са изглеждали без дефекти, те не са били залепени в кочан по 50, каквото е законовото изискване.

Борисова каза още, че преди да бъдат опаковани и показани, бюлетините са били нахвърляни на земята в една от стаичките в печатницата. По думите ѝ технологичният отпадък от различните процеси на производството е съхраняван в един от складовете. Тя заяви още, че не е имало как да бъдат изнесени бюлетини и да бъде подменен вотът заради многобройното количество камери и денонощната полицейска охрана.

Борисова не е отговаряла за надпечатаните и бракувани бюлетини, но в един момент ѝ е било казано, че от ЦИК искали по 10 броя бюлетини за всеки избирателен район. Тя разказа, че преди да вземе бюлетините от този склад, ги е търсила до обяд с още трима нейни колеги. Тя сравни намерените бюлетини с мостра на книга, като каза, че това е само корицата.

От показанията на останалите служители от производството на фирмата стана ясно, че помещенията, в които е съхраняван технологичният брак, не са се заключвали. Беше обяснено обаче, че в цялата печатница са били разположени общо 82 камери.

Прокуратурата първоначално водеше разследване за престъпления срещу изборните права на гражданите и за длъжностни престъпления на служители на администрацията на Министерския съвет, който е поръчител на бюлетините. Скандалът набъбна, тъй като собственик на печатницата е общинският съветник от ГЕРБ Йордан Бончев, който твърди, че въпросните количества са технологичен брак. Прокуратурата обаче показа снимки на палета с годни бюлетини, върху които бяха прикрепени листове с имена на градове. Освен това разследващите откриха, че поне три пъти след 8 май, когато е приключила обществената поръчка, от брака са вземани годни бюлетини и са изпращани в избирателни комисии, включително и в централната.

Въпреки първоначалните внушения за престъпление срещу изборните права, в крайна сметка единственият подсъдим се оказа Росен Желязков, който бе главен секретар на МС и при служебното правителство на Марин Райков, и в това на ГЕРБ. Той е обвинен, че не е упражнил контрол при отпечатването и транспортирането на бюлетините за извънредния парламентарен вот през 2013 г. и най-вече заради онези близо 351 000 бюлетини, които бяха открити в печатницата в Костинброд в деня за размисъл.

През юни, когато беше даден ход на процеса, Желязков поиска редуциране на свидетелския списък, от който отпаднаха главно политиците. Останаха обаче свързаните с печатницата в Костинброд, част от които вече дадоха показания, и Марин Райков, чието призоваване е доста по-сложно от това на останалите свидетели.

От началото на скандала, на 11 май 2013-а година досега, Росен Желязков отказва да коментира обвинението си. На първото заседание по делото обясни, че го прави от уважение към съда и каквото има да каже по случая, ще го каже в съдебната зала.

Бързо производство бе поискано от адвоката му Трендафил Трендафилов. Сред тези свидетелите, които няма да бъдат разпитвани в съда, а ще бъдат зачетени показанията им в досъдебното производство, е Мая Манолова от БСП, по чийто сигнал са се задействали МВР, ДАНС и прокуратурата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?