Свидетели: Филчев “собственоръчно уби” ямболската адвокатка

Свидетели: Филчев “собственоръчно уби” ямболската адвокатка

Бившият главен прокурор Никола Филчев, сега посланик в Казахстан, е убил лично ямболската адвокатка Надежда Георгиева, заявиха във вторник под клетва пред Софийския градски съд двама свидетели по делото -  Пламен Симов, бивш председател на моряшкия синдикат, и Нанка Колева, съпруга на застреляния в края на 2002 г. военен прокурор Николай Колев. 

Пред магистратите Симов каза, че това му било съобщено от военния прокурор Николай Колев, няколко часа преди да бъде убит. След като излезе от съдебната зала той изтъкна, че имал пълно доверие на покойния обвинител, който беше дясна ръка на Филчев, но след това влезе в конфликт с него и бе уволнен. Нанка Колева заяви в съда, че в личен разговор с нея Филчев  си признал, че е посегнал на живота на ямболската адвокатка, а преди да бъде убит съпругът ѝ научил същото от следователя по делото Илия Илиев. 

Илия Илиев, (който бе отстраняван и понижаван в длъжност от Филчев, след което възстановяван на работа) почина внезапно пред кабинета на новия главен прокурор Борис Велчев, преди да се срещне с него. Тогава  Велчев заяви, че Илиев поискал срещата с него, за да му каже “важни неща”. Медиите предположиха, че става дума за казуса с убийството на Георгиева.

Надежда Георгиева бе открита разсечена със сатър в апартамента си в София на 28 февруари 2000 г., а за смъртта ѝ пред правосъдието са изправени Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и Димитрина Калайджиева, която е подсъдима задочно, тъй като от години е във Великобритания. 

В продължение на години неофициално се твърдеше, че Филчев е имал интимни отношения с Георгиева,  че е физическият ѝ убиец и че седи зад разстрела на прокурора Колев. През септември м. г., след като даде показания пред съда за намерените в дома му подслушвателни устройства, Филчев каза пред журналисти, че отношенията му с адвокатката са били интимни, “доколкото те са между асистент и студентка, а аз нея не я познавам”. В същото време каза, че сестрата на Надежда Георгиева е била негова студентка. Колкото до Николай Колев, Филчев тогава заяви, че никога не се е карал с него. 

Филчев в момента е в Казахстан, където бе назначен за посланик от президента Георги Първанов.

Пламен Симов и Нанка Колева свидетелстваха, че разстреляният прокурор е събирал факти срещу някогашния си началник и установил, че в деня на убийството на Надежда Георгиева Филчев за първи път освободил охраната си и отишъл в дома ѝ.

Филчев убил адвокатката заради 150 хил. долара, които трябвало да получи от нея, за да “разпъне чадър” над разследванията за фалита на “Океански риболов”, заяви Пламен Симов, позовавайки се на разказите на покойния прокурор Николай Колев. Тя обаче отказала да му даде парите.

Колев не смятал, че Филчев е убил Георгиева умишлено, а в пристъп на циклофрения, която се изразявала в свръхагресия. Прокурорът смятал, че ако неговият началник е планирал убийството, е щял да го извърши с друго оръжие, каза още Симов пред магистратите.

Колев имал намерението да поиска имунитетите на Филчев, на заместника му Христо Манчев и на настоящия ръководител на отдела за борба с корупцията и организираната престъпност във ВКП Бойко Найденов - продължи разказа си Симов - защото били покровители на фалита на “Океански риболов”.

Симов добави, че е научил за Надежда Георгиева от докладна записка, в която бил описан умишленият фалит на “Океански риболов”. В документа адвокатката била спрягана като близка до Филчев, от която той щял да получи подкуп. 

Свидетелят говори още за среща в заведение между него и Николай Колев, който по това време са занимавал с делото за фалита на “Океански риболов”, на която двама мъже се опитали да запишат разговора им.

Родителите на Надежда Георгиева заявиха, че Пламен Симов спекулира и цели да оневини Николай Колев, когото обвиняват за смъртта на дъщеря си. Те предложиха Филчев да бъде призован по делото като свидетел.

Според Нанка Колева, съпругът ѝ знаел, че адвокатката притежавала компрометиращи записи на бившия главен прокурор.

На едно от предишните заседания по делото свидетели заявиха пред съда, че Георгиева имала навик да ходи с диктофон в чантата си и да записва разговорите си.  

По думите на Колева съпругът ѝ предложил на Филчев да създадат силна група за разследването на убийството на адвокатката, но всеки път при подобен разговор главният прокурор изпадал в кризи.

Дни преди да бъде открит трупа на Надежда Георгиева, Филчев поръчал на Колев убийството на варненския прокурор Васил Миков, известен като ожесточен опонент на бившия главен прокурор, Колев обаче отказал, свидетелства още съпругата му.     

Надежда Георгиева е обслужвала фирмата на брата на Никола Филчев - Ангел, каза още Нанка Колева и допълни, че е чувала, че има потулени престъпления, извършени от брата на Филчев. Братът на Филчев - Ангел Борисов е нумизмат със съмнителна репутация. Той  е спряган за крупен контрабандист на културно-историческо наследство. Живее в чужбина.

На заседанието по делото от 10 октомври м.г. обвиняемият Орлин Аврамов даде обяснения пред съда. Тогава той каза, че в дните преди да бъде убита, Надежда Георгиева е работила по прехвърлянето на акции от приватизационен фонд "Отечество" на собственика на "Натурела Груп" Кристиян Маслев. Според обясненията му адвокатката трябвало да получи 100 хил. хонорар за оформянето на документацията, той не уточни за левове или за валута става въпрос. Маслев е убит 20 дни след Георгиева.

Споделяне

Още по темата

Още от България