Свидетели обясниха как братя Галеви налагали "такса спокойствие"

На продължилото повече от осем часа съдебно заседание срещу дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, известни като братя Галеви, над 30 свидетели дадоха показания как са били изнудвани от хора на братята да плащат месечни "такси", за да упражняват бизнеса си. Ако откажели, както се случило на някои от тях, гардовете на двамата бизнесмени, са ги пребивали.

Пламен Галев е обвинен, че е образувал и ръководил въоръжена организирана престъпна група, в която са участвали още Ангел Христов, Апостол Чакалов и Владимир Ангелов. Към обвиненията му се добавят изнудване, средна телесна повреда и принуда.

Ангел Христов е обвинен освен за участието си в ръководството на групата, също и за извличане на облаги чрез внушаване на страх. Делото се гледа в Кюстендилския окръжен съд. Двамата бивши барети са заплашени от затвор до 15 години, ако обвиненията срещу тях бъдат доказани.

Основен свидетел срещу тях е таксиметровият собственик Пламен Миланов, който води и частно дело срещу Галеви с иск от 1.2 млн. лв.

1500 лева са искали братята за "такса спокойствие", заяви пред съда Пламен Миланов. Той каза, че е плащал "таксата" до края на 2006 г., след което Галеви го привикали и го накарали да прехвърли половината от фирмата си на тях и да дава половината от печалбата. "Нямах избор да не се съглася, имах семейство", заяви пред съда Пламен Миланов. Той допълни, че се е страхувал от Галеви.

Показания пред съда даде и Ивайло Василев, който осем години е бил шофьор във фирмата на Миланов. Той разказа, че през 2003 година е бил пребит от хора на Братя Галеви, защото взел пътник от района на автогарата в Дупница.

"Така ще ви пребием, че цяла България да разбере за вас". Тази заплаха отправил Пламен Галев към Миланов в кратката почивка, която съдията дал по време на делото днес, каза Миланов пред съда.

Споделяне

Още по темата

Още от България