Свидетели по делото за радикалния ислям се разминаха с началните си показания

Адвокат Хари Харалампиев на влизане в съда. Сн. БГНЕС

Повечето от разпитаните в четвъртък свидетели по делото за радикален ислям, разглеждано в Пазарджишкия окръжен съд срещу тринайсет имами, се отказаха от дадените в хода на разследването показания, предадоха БГНЕС и Дарик.

Разпитани бяха Яшар Салих, имам в джамията в центъра на града и Тошо Недков, председател на джамийското настоятелство. Недков каза, че двама от обвиняемите – Ахмед Ахмед и Абдулах Сали, са правили проповеди, но не вижда нищо нередно в това.

Констатирано беше противоречие с показанията му от досъдебното производство, където е казал, че проповедите на Ахмед Ахмед са довели до етническа нетърпимост и напрежение.

Останалите свидетели Яшар Яшар, Ахмед Башли и Халил Халил казаха, че основният обвиняем Саид Мутлу е проповядвал в Сърница в джамията в квартал Петелци, освен това е бил директор и на училището за имами в Сърница.

В показанията им не бяха констатирани противоречия.

Последният от разпитаните свидетели - Мехемед Зефиров, който е имам в град Доспат, също каза, че познава Саид Мутлу и е изпращал отчети за дейността си на него, тъй като е преподавал и в училището за имами в Сърница. Той потвърди, че в дома му са извършвани претърсвания и каза, че финансирането на организацията "Ал Уакф-Ал Ислами" е правено отвън, но не посочи страна.

Адвокатът на четирима от подсъдимите Хари Харалампиев уведоми съда, че като председател на Общинския съвет в Пазарджик ще отсъства до приключване на общинската сесия.

Неговите подзащитни дадоха съгласието си пред съда заседанието да продължи без адвоката.

Днес пред съда имаше много по-малко от вчера мюсюлмани, дошли в подкрепа на съдените. Забелязваше се засиленото полицейско присъствие. Някои от дошлите отново издигаха плакати с извадки от корана и призиви за справедлив процес.

Споделяне

Още по темата

Още от България