Свидетели: Починалият мъж в районното многократно поиска лекарска помощ

Свидетели: Починалият мъж в районното многократно поиска лекарска помощ

Преди да почине в Четвърто РПУ - София, Методи Маринов Маринов многократно е настоявал да получи лекарска помощ, защото не се чувства добре, но никой от полицаите не му е обърнал внимание. Това разказаха в петък трима свидетели на ужасяващата история, които са били арестувани при сблъсъците пред парламента преди два дни.

Те дадоха изявления в централата на Демократи за силна България, които в четвъртък информираха, че един от задържаните участници в митинга е починал в районното, но МВР опроверга това и заяви, че наистина има смъртен случай, но на автокрадец.

Марин Маринов и Християн Коцелов разказаха, че са имали среща в заведение в градинката пред "Кристал" и не са участвали в протеста. Задържани са, когато излезли навън, за да видят какво става, тъй като чули, че по улицата има безредици.

Двамата обясниха, че са били натикани в автобус и отведени в Четвърто РПУ. Там били вкарани в едно голяма зала с още около 40 човека, арестувани на протеста или около него. Видели Методи Маринов, който имал в себе си стикер с надпис "Серго върви си", да седи на първия ред с още един възрастен човек.

По-късно повечето били преместени в килия, а някои останали във фоайето. Методи Маринов е бил "закопчан" за парното пред помещенията за задържане.

Кристиян Коцелов разказа, че Маринов многократно е искал лекарска помощ и обяснявал на полицаите, че му е лошо и не се чувства добре.

"Аз бях във фоайето, по едно време полицаите нещо се шашнаха, станаха, а аз гледах през тяхната кабина – човекът беше паднал на земята в тежко безпомощно състояние, излизаше му пяна от устата и беше посинял", каза Коцелов.

По думите му Бърза помощ е пристигнала след около половин час, но не са могли да направят нищо. "След това лекарите дойдоха при мен, за да си напишат какво се е случило. В това време дойде един полицай и попита какво става, а докторката му отвърна – "спокойно, умрял е в наше присъствие", което не беше така", продължи Коцелов След това са пристигнали съдебните медици, които го викнали за свидетел.

Свидетелят каза, че не знае дали починалият е бит, защото "ни разхвърляха по кабинетите като футболни топки – мога ли да гледам на този и онзи какво правят".

По лицето нямаше белези от бой, нормален възрастен човек, притеснен и почервенял, веднага го обявиха за автоджамбазин. 60-годишен човек – автоджамбазин. Не може да ходи, камо ли да обира коли. Човекът си беше от протеста, каза още Коцелов.

Студентът Асен Витанов, който също е бил арестуван в Четвърто РПУ, заяви, че е станал свидетел на полицейски произвол, гавра и потъпкване на права, от които един човек си е отишъл.

Той също разказа, че починалият впоследствие мъж е искал медицинска помощ, но не я е получил. Не знам дали този човек е бил на протеста, но беше в районното с белезници, поиска помощ, не я получи и умря, добави студентът.

Официалната версия на МВР е, че Методи Маринов не е бил задържан на протеста, а е бил повикан в сряда във връзка с водено срещу него досъдебно производство. "Има заявителски материали за обсебване и измами със 7 автомобила в няколко столични управления и в областната дирекция на МВР-Варна", гласи съобщението на МВР, което бе разпространено в четвъртък вечер, след като от ДСБ съобщиха за случая.

"Така, както изглеждат килиите, и е пълно с такива хора, аз ще съм много щастлив. Вътре имаше само студенти, само хора с буден поглед, уважаващи себе си хора, а не лумпени и хулигани, както ни представиха. Стига сме мълчали вече. Бяхме бити, бяхме гледани като престъпници. Докато бях в тоалетната ме удряха в бъбреците", продължи емоционалния си разказ Асен.

Брат му Александър Витанов също е бил арестуван. Той говори за бруталното отношение на униформените при задържането му, но благодари на "цивилните в Трето районно, който са се държали много добре".

Депутатът Атанас Атанасов заяви, че ДСБ настояват незабавно главният прокурор да разпореди разследване по случая и свидетелите да бъдат разпитани пред съдия, за да може доказателствата да се подкрепят, защото всичко може да се очаква.

Станишев трябва да подаде оставка задължително, защото е недопустимо, след като имаше предупреждение да не се използва сила на протестите, да има един отнет човешки живот без никакво основание, каза още депутатът.

"Аз не знам какво по-тежко трябва да се случи от това един мирно протестиращ човек да умре в полицейско управление", добави Атанасов.

От ДСБ настояват Георги Пирински да свика извънредно заседание на парламента още в събота, на което премиерът да подаде оставка на правителството. "Недопустимо е, когато има такъв инцидент, най-нагло да се лъже", заяви Атанасов.

Видеоразказ на свидетелите от пресконференцията на ДСБ

Още по темата
Още от България