Свидетели провалиха две заседания по делото КТБ

Свидетели провалиха две заседания по делото КТБ

Две заседания по делото за източване на Корпоративна търговска банка бяха отложени заради неявяване на свидетели. Призованите за вторник Валери Карадачки и Николай Орешаров не се явиха, а по време на заседанието стана ясно, че извиканите за сряда Теодора Танева и Емил Галов също няма да присъстват, съобщи БТА. Част от тях се оказаха болни, а други – нередовно призовани.

Делото трябва да продължи на 26 март. Тогава се очаква показания да даде основният прокурорски свидетел Бисер Лазов. Той бе един от приближените до основния обвиняем Цветан Василев. След фалита на КТБ през 2014 г. Лазов започна да дава показания срещу него.

Все още не е ясно дали самият Василев ще бъде разпитан. На едно от миналите заседания адвокатът му Константин Симеонов обяви, че банкерът е готов да даде показания чрез видеоконферентна връзка от Белград. Прокуратурата е против и иска Василев да се яви лично в съда. Решение по делото му за екстрадация, поискана от държавното обвинение, все още няма.

Съдията по делото Вержиния Петрова заяви, че съдът не може да откаже на обвиняем да даде обяснения, но каза, че не е наясно дали има техническа възможност такъв разпит да бъде осъществен. Преди месец тя каза, че ще провери как може това да се случи.

Делото КТБ тръгна на "бързи обороти", след като управляващите приеха поправки в НПК, които позволиха да не се чете цялото заключение на обвинителния акт. Преди това повече от година прокурорите четяха по цял ден, но така и не успяха да се справят с 5-те хил. страници.

Споделяне

Още от България