Свидетели срещу арестуваните шефове от ГДБОП са разследвани за наркотрафик

Емануил Йорданов: Да се закрие "Вътрешна сигурност" в МВР

Емануил Йорданов, сн. БГНЕС

Бившият вътрешен министър Емануил Йорданов предложи да се закрие дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР.

"Когато говорим за структурни промени, следва те да се обусловени от нужда от подобряване на управлението на структурата. Когато се правят конюнктурни промени, неуспехът е предварително заложен... Ако има служба в МВР, на която е необходимо да се обърне особено внимание, това е дирекция "Вътрешна сигурност", която е хубаво да се закрие", коментира Йорданов пред БНР.

Той е адвокат на един от двамата задържани антимафиоти по аферата с взимане на подкупи за покровителстване на наркогрупи. 

Според него, когато един министър иска да уволни директор на национална служба, е нормално да го покани в кабинета си и да обясни причините. 

"Имаме двама полицаи с дълъг професионален стаж и безупречни професионални биографии. Срещу тях застават петима души - наркопласьори, които са разследвани от тях. Тези наркопласьори са подсъдими по друго дело в специализирания съд. Те се появяват по уникален начин. Всички те са обявени за национално издирване и когато са задържани двамата полицаи, се появяват и дават показания пред съдия... Оказва се, че сме склонни да вярваме на наркопласьорите, а не на полицаите", посочи той.

По думите му при едно влизане на делото в съда "ще падне голям смях" с показанията на наркопласьорите, но полицаите няма да се смеят, защото до това време ще са лежали с месеци в ареста. 

Миналата седмица бяха арестувани шефът на отдел "Наркотици" в ГДБОП Цветан Панков и шефът на сектора за борба с наркотиците Кирил Ванков. Според прокуратурата те от години са осигурявали чадър на групи за разпространение и трафик на наркотици срещу пари.

Освен това те са взимали пари, за да неутрализират конкуренцията на този нелегален пазар, както и да дават информация за разследвания на хора от наркобизнеса, за да могат да избегнат арести. 

Споделяне

Още по темата

Още от България