Свидетелство: В Молдова българското гражданство се продава като картоф на пазара

Петър Попов, сн. btvnovinite.bg

В Молдова българското гражданство се продава като картоф на пазара. Това разказа в неделя пред бТВ бесарабският българин Петър Попов.

Преди 20 години той се съгласил да бъде записан като румънец, защото искал да получи по-бързо паспорт, с който може да пътува в чужбина.

“Трябваше ми срочно да си получа задграничен паспорт. Сложиха ми  условие, че трябва да покажа като документ. И казаха: Ако не, ще те запишем не Петър, а Петро. Аз съм записан Петро, те мен ме броят за румънец”, разказа той.

По-късно етническият българин скъсва молдовския си паспорт, в който пише, че е румънец, и 7 години чака, за да получи българско гражданство.

"Има си време за хора, които купуват гражданство, има си и време за хора, които получават. Аз на никого не плащам, аз не съм интересен”, каза Попов.Той отказал да участва в корупционната схема на Агенцията на българите в чужбина. Казва, че познава лично корумпираните, но не смята, че е необходимо да подаде сигнал в прокуратурата срещу тях.

“Има си корумпирани хора в Молдова, които са свързани с Агенцията за българите в чужбина. В Молдова се даваше гражданство и се продаваше гражданство. Мисля, че 70% от гражданството се продаде, 1000 евро беше цената в първите години”, каза Петър.

Според него служителите на Агенцията за българите в чужбина нарочно са контактували само с една от местните организации, която да събира кандидатите за документи.

“Стигнахме до такъв позорен факт, когато Агенцията за българите в чужбина идва в Кишинев да определя произхода, но нито посланикът, нито консулът им дават възможност, или те не искаха да го направят в държавна институция,  официално в консулството или в посолството”, допълва той.

“На мен ми се ревеше. Къде беше посланикът, къде беше консулът? България, такава красива държава, продаваме си гражданството, като че продаваме картоф на пазара”, учуди се Петър Попов пред бТВ.

“Закриването на Агенцията за българите в чужбина не решава никакви проблеми. Това не е решение, а изказване на премиера. Аз пък предлагам министерство за българите в чужбина”. Това заяви министърът на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов в неделя също пред бТВ.

“Искам България да бъде сериозна държава. Позорно е, че последните 28 години зарязахме нашата диоспора. Има близо 2 млн. души историческа българска общност, има и 4 млн. българи мигранти по цял свят”, обясни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?