Свидетелство за съдимост "вкара" Хамстера в международна група за кражби на коли

Свидетелство за съдимост "вкара" Хамстера в международна група за кражби на коли

Българската и испанската полиция разбиха международна група за кражби на коли, която е действала на територията на Европейския съюз, съобщи МВР във вторник. При обиските е открит документ, който свързва с групата Антон Петров – Хамстера – приближен на Алексей Петров и обвиняем заедно с него.

Началото на операцията е през април, след като групата е засечена. Членовете ѝ са крали скъпи автомобили, фалшифицирали са номерата на рамите и документите за собственост.

Автомобилите били крадени в страни от ЕС, предимно България и Испания, след което са откарвани в Германия като лизингови коли. Там, чрез използване на фалшива документация, са били регистрирани на фиктивни фирми. Впоследствие автомобилите са откарвани в Испания, където били продавани в автокъща в Памплона. След продажбата колите били обявявани за откраднати пред лизинговите компании, уточнява МВР.

През август месец на летище Прат в Барселона е задържан лидерът на групата – българинът К.Б. на 27 г.. Общо арестуваните са шестима. Сред тях има български, германски, чешки и испански граждани.

Шефът на групата, който според неофициална информация на Mediapool се казва Константин Балабанов, разполагал с широк кръг от контакти, благодарение на които имал възможност да намира автомобили. С добра организация по места, той успявал да ги транспортира до Германия. Закарването дотам извършвали "шофьори - мулета". Освен за скъпи коли бандата прилагала същата схема и със селскостопанска и строителна техника, уточнява МВР.

Извършени са процесуално-следствени действия в дома на бащата на Балабанов. Открити са незаконно притежавани 5 пушки, 3 револвера и боеприпаси с различен калибър.

Намерен е и документ, пряко свързващ лидера на групата с А.П. - Хамстера, добавя МВР.

Зад инициалите инициалите А.П. - Хамстера, разбира се, стои Антон Петров.

Той се сдоби с национална известност покрай операциите на МВР "Наглите" и "Октопод". Хамстера бе арестуван покрай разбиването на групата за отвличания, но след едномесечен престой зад решетките бе пуснат под гаранция поради липса на доказателства. Малко след това, през февруари, Хамстера бе заключен като част от "Октопода", за чийто лидер е сочен бившият съветник в ДАНС Алексей Петров.

Седмица след най-шумната полицейска операция обаче Антон Петров отново излезе от ареста.

Веднага след провеждането на операция "Наглите", високопоставен източник от МВР заяви неофициално, че Хамстера е работил за застрахователната компания "Лев Инс".

След като Антон Петров напусна ареста, вътрешния министър Цветанов заяви, че "Хамстера е координаторът с всички автокрадци, като започнем от Дабата, Лъвицата, Тапата, Релето, Гребеца".

Според информация на Mediapool документът, който свързва Хамстера с международната група за кражба на автомобили, е преведено на испански език свидетелство за съдимост на негово име.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?