Според зам.-главния прокурор Борислав Сарафов

Свидетелят Цветанов не бил "свещена крава" за прокуратурата

Компрометиращите Флоров разработки за последно били вадени от МВР архива на 7 март

Борислав Сарафов, сн. БГНЕС

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов не е "свещена крава" за прокуратурата и ако в хода на разследването за нерегламентирано подслушване в МВР бъдат събрани достатъчно данни за извършено от него престъпление, той ще бъде обвинен.

 

Това стана ясно от думите на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов в сряда, който бе попитан защо са повдигнати само обвинения на служители от Специализираната дирекция "Оперативно-технически операции" (СДОТО), но не и на главния секретар на МВР Калин Георгиев и на Цветанов, които пряко отговарят за реда за използване на СРС-та.

 

"За прокуратурата не съществуват свещени крави. Ако бъдат налице данни, за когото и да било да е извършил престъпление, прокуратурата ще предприеме необходимите действия", лаконичен бе Сарафов, уточнявайки, че засега ексвътрешният министър е просто свидетел.

 

По думите му Цветанов не е представял пред разследващите никакви данни за тайни общества в прокуратурата, нито пък за злоупотреби, извършени от обвинителите, проверяващи подслушването в силовото ведомство, каквито изявления направи миналия петък от Видин.

 

Тогава ексминистърът директно намекна, че образуването на разследване за подкуп срещу впоследствие отстранения шеф на ГДБОП Станимир Флоров е инспирирано от тайни общества в държавното обвинение, без обаче да уточни какво има предвид.

 

"Искам да задам въпроса дали има тайни общества в съдебната система, които могат да генерират всичко това, което се случва в момента и дали някой може да е подвластен на политически партии и дали тези, които проверяват в момента, не е имало информация в службите за техните безобразия, които са правили през всичките тези години", гневно реагира Цветанов преди пет дни.

 

След вчерашните си близо 8-часови разпити по разследванията срещу Флоров и за СРС-тата обаче той категорично отказа да поясни думите си. Вместо това риторично запита репортерите дали това, че прокуратурата се интересува от изявленията му по време на предизборната кампания, не означава, че тя се включва в политически процеси.

 

По този повод Сарафов коментира в сряда, че обвинителите не могат да избират момента за образуване на дела, а работят, когато имат сигнал.


"Ние не можем да избираме момента, в който да работим по определени дела. Когато имаме информация, ние започваме и образуваме наказателно производство и провеждаме разследвания – дали е период на кампания или не, ние няма как да съобразяваме, защото не можем да изчакаме да отмине една кампания", кратко заключи зам.-главният прокурор.

 

Във връзка с делото за подкуп срещу Флоров, Сарафов заяви, че колегите му са установили, че за последно компрометиращите го разработки "Мавър", "Араби", "Алчния" и "Високия" са били вадени от архива в МВР на 7 март т.г. Кой се е интересувал от тях обаче зам.-главният прокурор предпочете да не уточнява.

 

"Обвинение не е повдигнато на Станимир Флоров, а е образувано досъдебно производство срещу него на базата на четири оперативни дела и други данни, които са налични в прокуратурата. Не разчитаме само на информацията от четирите оперативни дела. Проверяваме и другите налични в прокуратурата и по делата данни. Вчера са разпитани Валентин Петров, бивш главен секретар на МВР, разпитан е Кирил Радев, бивш директор на ГДБОП, разпитан е Иван Чобанов, ръководител на Националната служба за сигурност. Ще бъдат разпитани бивши шефове на ГДБОП", добави Сарафов.

 

По думите му към тези документи е имало интерес и от други български служби, които обаче не уточни. Каза само, че става въпрос за интерес в периода между 2002 г. до наши дни.

Споделяне

Още по темата

Още от България