Свидетелят Цветанов разпитван 7 часа за Флоров и незаконните СРС-та

Индиректно обвини прокуратурата, че участва в политическа кампания и обяви, че остава начело на предизборния щаб на ГЕРБ

Цветан Цветанов на излизане от столичното следствие. Сн. БГНЕС

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов бе на два разпита в един ден.

Вместо с предизборна агитация, на 23 април той бе зает да дава обяснения в следствието и специализираната прокуратура по двата горещи скандала от последните дни – разследването за корупция срещу доскорошния шеф на ГДБОП Станимир Флоров и незаконното подслушване в МВР.

Разпитът на Цветанов в следствения отдел на Софийска градска прокуратура продължи пет часа, а в спецпрокуратата – около два часа и половина. Той напусна и двете места без повдигнати обвинения, а на излизане от втория разпит каза, че е викан в качеството си на свидетел. През целия ден нямаше никакви официални съобщения или обяснения нито от следствието, нито от спецпрокуратарата за разпитите на бившия МВР-шеф.

В паузата Цветанов даде кратки и объркани изявления за чакащите го репортери, от които се разбра, че възприема случващото се като част от политическа кампания срещу него, целяща да го накара да се оттегли като председател на предизборния щаб на ГЕРБ, но той не смята да прави това.

Освен за разработките срещу Флоров, Цветанов каза, че е бил питан в следствието и за изявленията си от миналия петък във Видин. Тогава той буквално обяви война на прокуратурата, която след обявяването на данни за незаконни СРС-та, му нанесе следващ удар с разследването срещу един от най-доверените му хора, шефа на антимафиотите. Тогава Цветанов съзря "национално предателство", изказа подозрения, че "тайни общества в съдебната система" стоят зад действията спрямо Флоров и запита "дали за тези, които проверяват в момента, не е имало информация в службите за техните безобразия, които са правели през всичките години".

Прокуратурата и политическата кампания

След разпита в следствието, на въпрос дали е разочарован от главния прокурор Сотир Цацаров, когото Цветанов енергично подкрепяше преди избора му за обвинител №1, бившият вътрешен министър даде следния отговор:

"Защо трябва да съм разочарован от някой. За мен е важно да има правосъдие, което да се води от върховенството на закона, и, разбира се, че когато има политическа кампания - да не бъде включвана прокуратурата. Само да ви попитам, при мисълта и това, което ми задаваха като въпроси за посещението ми във Видин, за коментарите ми във Видин, за политическата кампания, която се води в момента, вие какво си мислите?"

Запитан той какво мисли, Цветанов каза: "Не е нужно какво аз си мисля, ами вие си направете извода".

Все пак заяви, че вярва на честните и почтените съдии и прокурори. "Предполагам, че те се по-сериозни и това ще надделее", коментира той.

Кажете каква е логиката да се оттегля?

Попитан ще се оттегли ли като шеф на предизборния щаб на ГЕРБ, Цветанов отговори: "Това е целта на Станишев и е цел на цялата опозиция. Кажете каква е логиката да се оттегля? Мисля, че Станишев трябваше да си подаде оставката и да се извини. Когато бъде доказана моята вина, ще си подам оставката”, коментира Цветанов и запита защо Станишев не е разследван по аферата "Хохегер".

Бившият министър каза още, че от  чакащите го журналисти научава за повдигнатите обвинения срещу бившите му подчинени в СДОТО за незаконното подслушване.

На въпрос дали фактът, че вече има повдигнати обвинения, означава, че има нерегламентирано подслушване в МВР, Цветанов отговори с лаконичното: "Не означава, разбира се".

Цветанов е приятел с Флоров от 1973 г., но не знае, че е разработван

На въпрос защо разпитът е продължил толкова дълго, той обясни: "Истината трябва да възтържествува. Данните, които са класифицирана информация, няма как да споделя пред вас, защото подписах декларация, че няма да разгласявам факти и обстоятелства по делото".

След това с известна ирония добави, че му се наложило да си спомня "детството": "Странно ми беше, че си припомних всичко, което е свързано с моето детство, от кога и защо познавам Станимир Флоров - всъщност от 1973 г. в блока, където сме живели ние и семейството на Флоров, от кога е възникнало приятелството ни като семейство. От тогава всъщност сме добри семейни приятели”.

"Създават се добри семейни приятели, когато приятелството е истинско и когато то има сериозни хора, които работят в институции, и които смятам, че трябва да бъдат за уважение”, разясни Цветанов.

Въпреки близките им професионални отношения, още по-крепки заради приятелството от детинство, Цветанов каза, че не е знаел за разработките срещу антимафиот №1.

На 19 април Станимир Флоров беше отстранен, докато трае проверката на прокуратурата по образуваното срещу него досъдебно производство за престъпление по чл. 302а - подкуп, в особено големи размери и представляващ особено тежък случай. Материалите са за разработка под кодовото име "Араби", в което фигурира името на Станимир Флоров още от 1998 - 1999 г. Има материали и за дело от 2002 г. за оперативна разработка "Алчния", където Флоров е поставен и на оперативно наблюдение под псевдонима "Високия", свързан с корупция, наркотрафик и контрабандни канали. Документите бяха разпратени анонимно по електронните поще на няколко медии, сред които Mediapool, а два дни по-късно срещу Флоров вече беше с образувано дело.

Интересна подробност е, че медиите бяха известени за изненадващото привикване на Цветанов за разпити не от официално съобщение, а отново от анонимно – чрез писмо, изпратено на електронните пощи на някои медии, от човек, подписал се като Иван Иванов. В съобщението, изпратено от имейл адрес [email protected] в 9:29 ч., се твърди, че разпитът е свързан с досъдебното производство срещу отстранения от длъжност шеф на ГДБОП Флоров.

Бившият вътрешен министър пристигна в следствието около 10 ч. сутринта. "Станимир Флоров е достоен българин и служител, с който системата се гордее и ще продължи да се гордее. Той има съществен принос за работата на ГДБОП през последните четири години", коментира Цветанов след пет часа разпит. С думите "точно така" Цветанов отговори, че до него по никакъв начин не е стигала информация за разработки спрямо Флоров.

"Разпитват ни като свидетели"

След това Цветанов се отправи към специализираната прокуратура, където е давал разяснения за незаконните СРС-та, разследвани от прокуратурата по сигнал на лидера на БСП, че МВР въртяло тотална схема за незаконно подслушване на политици, бизнесмени и пр. по лично разпореждане на министъра.

"Както аз, така и Станишев и всички, които участват в този... скандал да го наречем, ни разпитват като свидетели, така че сме извършили необходимото, което е по искане на прокуратурата", съобщи Цветанов пред чакащите го репортери след два часа и половина.

След това бързо си тръгна с обяснението, че закъснява за Благоевград.

При обявяване на резултатите главният прокурор Сотир Цацаров каза, че две трети от сигнала на Станишев е потвърден и че работата по делото продължава, като ще се разследва и дейността на Цветанов по чл. 34а от Закона за СРС, според който вътрешният министър упражнява контрол по прилагането и използването на специални разузнавателни средства.

 

Около два часа по-късно Цветанов коментира в Благоевград разследванията срещу Флоров и за незаконните СРС-та в МВР, повтаряйки отново добре известната си теза, че става въпрос за "консолидиране на организираната престъпност", в чийто говорител се превърнал лидерът на БСП.

"Нормално ли е анонимен сигнал на Сергей Станишев да бъде внесен в началото на предизборната кампания, за 10 дни прокуратурата да излезе с някаква справка, след като там законовият срок е два месеца", зададе поредния си риторичен въпрос към журналистите Цветанов, показвайки раздразнението си от поведението на държавното обвинение.

''Единственото, от което съм обезпокоен е това, което се случи, а именно че дискредитираха службите, честните и достойни професионалисти в МВР. Това е тежък удар за достойнството на тези служители, но пък голям плюс за организираната престъпност, която реално се изграждаше през всичките тези години благодарение на политическата класа'', каза още ексвътрешният министър.

Разпитите по разследването на добилия популярност скандал като "българския Уотъргейт" продължават и в сряда. Очаква се показания да даде лидерът на социалистите Сергей Станишев, който внесе анонимния сигнал за незаконно подслушване в прокуратурата

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?