Асад: Преговорите в Женева ще са успешни само при спряна помощ за терористите

Свикването на женевската конференция за Сирия изглежда все по-проблематично

Сирийският президент Башар Асад заяви по време на кратката си среща в Дамаск със специалния пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия Лахдар Брахими, че последната дума на мирната конференция в Женева ще има сирийският народ, предаде Франс прес. "Сирийският народ единствен има правото да решава бъдещето на своята страна. Всяко решение или споразумение трябва да получи одобрението на сирийците и трябва да бъде отражение на тяхната воля, без външна намеса", заявил Асад на събеседника си, цитиран от агенция САНА.

Режимът смята, че коалицията и бунтовниците са манипулирани от други държави, отбелязва АФП.

"Успехът на каквото и да било политическо решение минава през спиране на подкрепата за терористичните групировки, през натиск върху страните, които улесняват преминаването на терористи, които им предлагат пари, оръжия и логистична подкрепа", допълни сирийският президент.

Асад нарича "терористи" бунтовниците и обвинява Саудитска Арабия, Катар и Турция, също както и западните страни, че снабдяват с оръжия и средства неговите врагове, припомня АФП.

От своя страна, Брахими е подчертал, че "положените усилия за организирането на "Женева 2" се концентрират върху това да бъде позволено на сирийците да се съберат и да се споразумеят възможно най-скоро за намирането на решение на кризата", съобщава САНА.

Пратеникът на ООН и Арабската лига вбеси сирийската опозиция като заяви, че Иран, основният поддръжник на Асад в конфликта, трябва да участва на преговорите в Женева, съобщи Ройтерс.

Бунтовниците и политическата опозиция настояват преговорите да бъдат обвързани с оттеглянето на Асад от властта. Сирийският президент и Иран обаче казват, че ще отидат да преговарят само ако не бъдат поставяни предварителни условия.

Иранският посланик в Дамаск заяви, че всеки е наясно с усилията, които Техеран полага за намирането на изход от сирийската криза и отсъствието на Иран от "Женева-2" няма да е от полза за срещата.

Специалният пратеник на ООН и Арабската лига разговаря със сирийския президент Башар Асад в опит да събере подкрепа за дълго отлаганата международна мирна конференция за Сирия. Брахими посети няколко страни в Близкия изток през изминалите дни и се опитва да положи основите на мирната конференция в Женева, планирана за другия месец. Перспективите за нея обаче не изглеждат добри - сирийската опозиция остава дълбоко разделена по въпроса дали да вземе участие в мирните преговори, а правителството отказва да седне на масата за преговори с въоръжената опозиция.

Срещата между Брахими и Асад се е състояла рано тази сутрин в Дамаск. Журналисти са видели как Брахими напуска хотела си в компанията на заместник-министъра на външните работи на Сирия Фейсал Мокдад с конвой от автомобили на ООН и как се връща час по-късно, отбелязва Франс прес.

След последното си посещение в Сирия през декември 2012 г. Брахими вбеси сирийските власти, когато заяви, че 40-те години управление на фамилията Асад са "прекалено дълго" време, заради което бе обвинен в пристрастие, припомня АП.

Брахими прави опити да привлече и Саудитска Арабия към международните усилия да бъде сложен край на гражданската война в Сирия. Той "оценява ролята на саудитското кралство за напредването на мирния процес и се надява, че ще участва в конференцията Женева 2", заяви говорителката му, цитирана от АФП.

Това изявление бе направено след като в ливанската преса се появи едно изказване за "саудитската роля, която възпрепятства намирането на политическо решение" в Сирия, приписвано на Брахими.

Арабски медии заговориха наскоро за напрежение в отношенията между специалния пратеник и саудитските власти и подчертаха факта, че Рияд е отказал да приеме Брахими по време на обиколката му, включваща Египет, Ирак, Иран и Турция.

Саудитска Арабия наскоро обяви намерението си да откаже мястото си в Съвета за сигурност на ООН, ден след като бе избрана да бъде сред 15-е членки на този орган на световната организация. Този безпрецедентен акт бе извършен в знак на протест срещу "безсилието" на Съвета, особено що се отнася до сирийския въпрос.

Рияд е основният поддръжник на опозицията на режима на Башар Асад.

Същевременно в Атина министърът на външните работи на Русия Сергей Лавровзаяви, че идната седмица ще се състоят руско-американски консултации с участието на Лахдар Брахими за съгласуване на конференцията за Сирия "Женева-2".

"Разчитаме да се информират за очертаващите се параметри на женевската конференция и другите членове на Съвета за сигурност на ООН и заинтересовани страни", добави Лавров на пресконференция в Атина след разговори с гръцкия си колега Евангелос Венизелос.

По думите на Лавров с наближаването на реална възможност да се състои такава конференция, започва да се проявява негативната позиция към нея на редица държави. Той отбеляза, че в последно време все по-често се чували възражения по отношение на подобна среща. Според него те идват от "някои столици на съседни и не толкова съседни" държави.

"Удивително е, че тези хора не могат да прикрият емоциите си, удивително е, че спрямо подобни арогантни изявления се получава доста слаба реакция от западните столици", добавя министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят