След серия от скандали

Свиленградският ”бежански” съд е с нов председател

Районен съд Свиленград.

Ключовият районен съд в Свиленград вече има нов председател. Това е Елена Тодорова, която досега бе редови районен съдия в Елхово. Тя спечели подкрепата на 13 от членовете на Висшия съдебен съвет. След нея се нареди досегашният временен шеф на районния съд в Свиленград Христо Георчев, който получи шест гласа в своя подкрепа и Иван Йорданов (шеф на съда в Крумовград) с 3 гласа.

Съдът в Свиленград е ключов, защото той отговаря за граничните пунктове ”Капитан Андреево” и ”Капитан Петко войвода”. В него се гледат на първа инстанция и почти всички дела срещу нелегалните имигранти, заловени на турската граница.

Изборът за шеф на този съд се очакваше с интерес, защото освен важната му роля за справяне с потока от нелегални имигранти, кандидат отново бе Христо Георчев, който нашумя с ролята си в лобисткия СРС-скандал за избирането на Камен Ситнилски и Румен Боев за членове на съдебния съвет през миналата година.

Георчев вече веднъж се кандидатира за постоянен шеф на съда, но не бе избран. Тогава, а и сега той не бе питан от членовете на ВСС за ролята си в скандала, който доведе до временното отстраняване на Ситнилски от съвета.

Срещу Георчев нямаше образувано дисциплинарно производство. Междувременно се разбра, че в цялата сграда на районния съд в Свиленград е монтирана система за видеонаблюдение, а мониторите са в кабинета именно на Георчев. Така и не се разбра дали той може да наблюдава постоянно какво става в кабинета на съдиите.

На съда в Свиленград бе направена и проверка на системата за случайното разпределение на делата, която също показа проблеми. На своя глава съдиите там преразпределяли вече разпределени от системата дела, а Георчев бе обвинен, че не може да се справи с организацията на работата.

В ключовия съд избухна и още един скандал, след като се разбра, че една от съдийките – Кремена Стамболиева-Бойнова, е съпруга на служител на ДАНС и му предоставяла да чете дела на свои колеги.

Поради тази причина ВСС избра за председател на съда в Свиленград съдия от Елхово. Елена Тодорова бе подкрепена основно от членовете на ВСС Каролина Неделчева и Соня Найденова, които похвалиха нейната концепция и работата ѝ като съдия.

При защитата на своята концепция за шефския пост Христо Георчев изнесе интересна информация за рекетирането на нелегалните имигранти от адвокати. Той обясни, че при завеждането на дела срещу имигрантите на тях им се назначават служебни адвокати, а разходите за защитата се поемат от държавата. Въпреки това някои от адвокатите искали пари от чужденците.

Той подкрепи подозренията си, че с някои от чужденците най-вероятно се злоупотребява и ги карат да подписват документи за наемане на адвокати, като разказа за случай как в 2 часа през нощта граничната полиция залавя група от 15 алжирци, а малко по-късно се оказва, че те вече са си упълномощили адвокати.

Споделяне

Още от България