Свиленградският кмет забрани протеста на международните превозвачи

Свиленградският кмет забрани протеста на международните превозвачи

Кметът на Свиленград Георги Манолов забрани протестите на международните превозвачи в петък, съобщиха в четвъртък от Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ). Преди ден фирмите за товарни автомобилни превози обявиха, че ще блокират пътя към ГКПП Капитан Андреево, ако не получат отговор на писмата, които са изпратили още в началото на месеца до премиера Сергей Станишев, президента Георги Първанов и председателя на Народното събрание Георги Пирински.

Свиленградският кмет забранява протеста с мотива, че “съществува несъмнена опасност за сигурността на гражданите и на пътните превозни средства, които преминават през посочения път”. Според него митингът би застрашил сериозно обществения ред.

От БАСАТ обявиха, че ще обжалват кметското разпореждане.

Фирмите от браншовото сдружение заявиха, че ще протестират срещу намерението на Министерство на транспорта да либерализира режима за транзитно преминаващите турски ТИР-ове през страна ни. Представителите на БАСАТ съобщиха, че са били заплашвани от чиновниците в транспортното ведомство, че ще им отнемат лицензите за извършване на дейност, ако започнат протести. 

От Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата (АЕБТРИ) съобщиха днес, че подкрепят напълно либерализирането на двустранните превози между България и Турция. За отпадане на разрешителните за превози на товари между двете страни се обявиха и всички останали браншови сдружения – БАСАТ, Съюза на малките и средни автомобилни превозвачи (СМСАП) и Съюза на организациите в автомобилния транспорт (СОАТ).

Конфликтът между правителството и превозвачите назря за режима, по който ще се движат камионите, които минават транзитно през България. От АЕБТРИ застъпват идеята, че в световен мащаб се адмирира идеята за освобождаване на транзита от допълнителни такси и заплащане, с изключение на ползването на инфраструктурата.

По информация на АЕБТРИ, срещата за подписване на новата спогодба ще е на 20 март в Свиленград, а не на 30 март в София, както беше обявено по-рано.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?