Свиленски твърди, че още нероденият проект на Василев и Петков опитва да отцепва хора от БСП

Свиленски твърди, че още нероденият проект на Василев и Петков опитва да отцепва хора от БСП

Депутатът от БСП Георги Свиленски обяви, че евентуалният политически проект на служебните министри Асен Василев и Кирил Петков се опитва да отцепва хора и структури на социалистите.

"Предлагали са да се включи в бъдещия политически проект – структура, членове... в различните места подходите са различни", каза Свиленски пред бТВ.

По думите му БСП получава сигнали от местните си структури, че хора около президента Румен Радев правят тези опити за привличане на хора към проекта на Петков и Василев.

На въпрос дали е сигурен, че става въпрос за проект на Петков и Василев, депутатът каза: "Вие да сте чували за друга партия покрай президентството?". По думите му обаче това не променя ситуацията с подкрепата на БСП към президента Румен Радев.

"Това беше сигнал и ние трябваше да реагираме, за да се успокоят структурите на БСП. И самият президент, с изявленията си, ще направи така, че да няма спекулации по тази тема. Никой, който е тръгнал да прави нещо на гърба на БСП, не е успял", каза депутатът.

По думите му е проблем, че двамата служебни министри все още не са заявили категорично дали ще участват в нов политически проект. "Ако правят политически проект, нямат място в Министерския съвет. Не може да използваш парламентарната трибуна за агитация", посочи депутатът.

Преди седмица Свиленски поиска Румен Радев да каже дали подкрепя евентуалния проект. В понеделник държавният глава каза, че "ако искат да бъдат полезни за обществото, те не трябва да създават просто поредния партиен проект, а да следват една по-широка философия към цялото общество".

Сега Свиленски коментира думите на Радев:

"Президентът каза, че в България няма място за поредната партия и трябва да се гледа за някакви по-широки платформи, които да съберат гражданската енергия. Приемам този отговор на президента като отклоняване на темата, защото ако не подкрепяш конкретен проект, не знам за каква по-широка платформа говори".

За това, че Василев и Петков смятат да направят собствен политически проект се говори от седмици, но двамата продължават нито да потвърждават, нито да отричат. Те казват, че няма да се занимават с темата, докато са служебни министри. Неофициално информацията за намеренията им е разнопосочна. Според едни двамата ще се явят още на предстоящите избори с регистрация на друга партия, а според други ще останат в следващия служебен кабинет и ще обявят проекта си официално едва след президентския вот.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?