Свинаров: Американските бази няма да позлатят България, но ще са полезни за армията ни

Министърът на отбраната Николай Свинаров предупреди множеството кметове, които се надяват регионите им да приютят военни бази, да не създават изкуствено впечатление, че американските бази са възможност за позлатяване на България. По думите му съвместните учения и съвместното ползване на полигони обаче ще е от полза за българската армия.

Министърът, заедно с висши държавници, наблюдава във вторник един тренировъчен ден от учението "Булуарк" 2004 на полигона Ново село, в което участват около 1000 американски военни от Сухопътните сили на САЩ.

Министър Свинаров заяви, че първото съвместно учение с американските военни след приемането на страната ни в НАТО е от изключително значение за изграждането на съвместимост и обмяната на опит между двете армии.

Според Николай Свинаров специалистите дават висока оценка на учението, защото на полигона Ново село, който предлага добри условия, се използва техника с много възможности, български войници могат да се запознаят и да тренират с нея.

По думите му създаването на перспективи да се работи с американската армия е чудесен вариант за обучение. Наред с това той смята, че не е без значение, че на полигона се правят подобрения, които си остават, влагат се значителни средства.

По негови прогнози, направени многократно вече и от американци, и от наши политици, няма да има голям ефект от разполагането на американски подразделения. Свинаров обаче изтъкна, но съвместните учения и съвместното използване на бази ще има смисъл за подготовката на българската армия.

Преди дни американският посланик Джеймс Пардю каза, че е Ново село е най-предпочитан в Източна Европа за учебен полигон на американската армия, но решение за базите САЩ още не са взели.

Свинаров изрази надежда, че тази есен ще има решение по въпроса за ползването на български военни обекти за предислоциране на американските части в Европа. По думите му освен към полигона Ново село американската страна проявява интерес и към едно летище и има виждания за поетапно дислоциране на малки подразделения на американската армия. Той не назова името на летището, но американците вече познават предимствата на бургаското летище и база "Сарафово". Другият вариант е за "Граф Игнатиево".

Ръководителят на учението полк. Джон Стърлинг, който е командир на 18 инженерна бригада на Сухопътните сили на САЩ, изрази пред официалните български представители задоволството си от неговото досегашно протичане, като подчерта, че то е от голямо значение не само за трениране на американските войници и българския взвод, но е много важно за установяване на добри връзки между две натовски армии.

Нашите контакти бяха установени на бойното поле в Косово, Афганистан и Ирак, сега се обучаваме заедно, каза полк. Стърлинг.

След официалните гости на учението бяха още началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Никола Колев, съветникът на президента ген. Михо Михов, главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов, както и посланикът на САЩ в София Джеймс Пардю.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?