Свинаров без бавене купи белгийската фрегата

Ден след като кабинетът одобри покупката на старо на белгийската фрегата "WANDELAAR", министърът на отбраната Николай Свинаров подписа договора за сделката в Люксембург с белгийския си колега Андре Флао. За финализирането на покупката съобщи пресцентърът на военното ведомство в петък.

С придобиването на фрегатата се изпълняват част от изискванията, поставени във връзка с членството на Република България в НАТО и определените от Стратегическия преглед на отбраната мисии и задачи, посочиха от пресцентъра.

Договорът трябва да бъде ратифициран от парламента. Цената на придобивката е 23 млн. евро и според експертите на военното министерство е десет пъти по-ниска в сравнение със стойността на нов кораб от същия клас.

Според независими военни специалисти цената наистина е ниска, но, по думите им, в света се продават много евтини неща, въпросът е дали ни трябват.

От Министерството на отбраната защитиха покупката с аргумента, че фрегата притежава необходимото съвременно въоръжение, напълно е съвместима с корабите на НАТО и дава възможност на военноморските ни сили да изпълняват оперативни цели в рамките на пакта.

Придобиването на кораба не е сред 11-те приоритетни проекта за превъоръжаване и модернизация на армията, одобрени от правителството през май 2004 г. До неотдавна никой не говореше за фрегата, а за закупуване на по-малки военни кораби - корвети. Идеята за вземането на "WANDELAAR" възниква след преговори с белгийското правителство през есента на м.г. По-късно от Генералния щаб обявиха, че ще използваме кораба за патрулиране и борба с трафика в Черно море.

Според запознати, обаче, със закупуването на фрегата се подхранват мегаломанските планове на военните за патрулиране в Средиземно море наравно с "големите".

Финализирането на сделката за фрегатата става две седмици след като управляващото мнозинство отхвърли искането на опозицията за създаване на временна анкетна комисия, която да провери сключените и подготвените от правителство сделки за превъоръжаване.

Стойността на проектите е близо 5,6 милиарда лева, но към този момент Народното събрание не е запознато с параметрите на нито един от тях. Освен това опозицията - в частност ДСБ, които повдигнаха въпроса - смятат, че сделките трябва да бъдат замразени, докато не бъде приета върната на правителството за доработване Стратегия за сигурност.

Споделяне
Още по темата
Още от България

Смятате ли, че президентът е "сготвил" премиера със снимките от спалнята?