Свинаров без бавене купи белгийската фрегата

Ден след като кабинетът одобри покупката на старо на белгийската фрегата "WANDELAAR", министърът на отбраната Николай Свинаров подписа договора за сделката в Люксембург с белгийския си колега Андре Флао. За финализирането на покупката съобщи пресцентърът на военното ведомство в петък.

С придобиването на фрегатата се изпълняват част от изискванията, поставени във връзка с членството на Република България в НАТО и определените от Стратегическия преглед на отбраната мисии и задачи, посочиха от пресцентъра.

Договорът трябва да бъде ратифициран от парламента. Цената на придобивката е 23 млн. евро и според експертите на военното министерство е десет пъти по-ниска в сравнение със стойността на нов кораб от същия клас.

Според независими военни специалисти цената наистина е ниска, но, по думите им, в света се продават много евтини неща, въпросът е дали ни трябват.

От Министерството на отбраната защитиха покупката с аргумента, че фрегата притежава необходимото съвременно въоръжение, напълно е съвместима с корабите на НАТО и дава възможност на военноморските ни сили да изпълняват оперативни цели в рамките на пакта.

Придобиването на кораба не е сред 11-те приоритетни проекта за превъоръжаване и модернизация на армията, одобрени от правителството през май 2004 г. До неотдавна никой не говореше за фрегата, а за закупуване на по-малки военни кораби - корвети. Идеята за вземането на "WANDELAAR" възниква след преговори с белгийското правителство през есента на м.г. По-късно от Генералния щаб обявиха, че ще използваме кораба за патрулиране и борба с трафика в Черно море.

Според запознати, обаче, със закупуването на фрегата се подхранват мегаломанските планове на военните за патрулиране в Средиземно море наравно с "големите".

Финализирането на сделката за фрегатата става две седмици след като управляващото мнозинство отхвърли искането на опозицията за създаване на временна анкетна комисия, която да провери сключените и подготвените от правителство сделки за превъоръжаване.

Стойността на проектите е близо 5,6 милиарда лева, но към този момент Народното събрание не е запознато с параметрите на нито един от тях. Освен това опозицията - в частност ДСБ, които повдигнаха въпроса - смятат, че сделките трябва да бъдат замразени, докато не бъде приета върната на правителството за доработване Стратегия за сигурност.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?