Свинаров даде срок до петък за комисията по досиетата

Председателят на вътрешната комисия Николай Свинаров (НДСВ) даде краен срок петък на парламентарните групи да внесат кандидатурите си 9-членната комисия, която ще разсекретява архивите на бившата Държавна сигурност (ДС). Това съобщи самият Свинаров в сряда. 

“Предупредих представителите на различните парламентарни групи, че до петък трябва са внесени в комисията номинациите им, тъй като е нужна проверка от Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ)”, обясни пред Mediapool  Свинаров. По закон членовете на комисията трябва да са с чисто минало, да не са работили за ДС, да не са осъждани и пр.

Той допълни, че НДСВ е харесало четирима души за комисията по досиетата, като твърдо се е спряло на две имена. “Единственото ми колебание е дали да пусна за проверка само двете кандидатури или всичките четири”, коментира Свинаров, който отказа да разкрие имената им.

В ДПС също вече са решили кого да номинират. “Избираме между две имена, но ще настояваме да имаме в новата комисия един представител”, каза Ахмед Юсеин.

Най-голямата партия в управляващата коалиция БСП обаче все още не е казала ясно каква е позицията ѝ, колко представители ще искат да имат в 9-членния орган и пр. Официалното оправдание за това, е че няма коалиционно решение дали трите партии да се представят на квотен принцип и какъв да е той. Депутати от левицата твърдят, че въпросът за номинациите не е повдиган на Изпълнително бюро или на заседанието на ПГ във вторник.

В кулоарите на парламента обаче се говори, че лобитата в БСП  имали различни кандидати и затова партията не можела да се спре на конкретни имена. Не могат да се разберат кого да послушат – дали президента Георги Първанов или лидера си Сергей Станишев, коментираха пред Mediapool народни представители.  

Затова и не се знае дали БСП ще успее да спази поставения от Свинаров срок и до петък да внесе своите кандидатури.  

Позицията на БСП не е учудваща, като се има предвид факта, че в нейните редици имаше най-яростна съпротива за приемането на закона за отварянето на досиетата. Какви ли не финтове направиха по време на гласуването му социалистите, за да не отворят изцяло архива на ДС.

В сряда ПГ на Български народен съюз (БНС) обяви, че основният им претендент за комисията е журналистката Екатерина Бончева. “Имаме още двама кандидати. Това са Стилиян Станев, който работи в системата на МВР и Веселин Атанасов, който е работил в комисията “Андреев””, обясни пред Mediapool Красимир Каракачанов, съпредседател на БНС.

Според колегата му Борислав Българинов крайният срок за избор на комисията – 22 януари, не може да бъде спазен.

ДСБ първи от парламентарните групи внесоха кандидатури за комисията. Предложенията им са преподавателят по работа с архивни документи в СУ “Св. Климент Охридски” Валери Кацунов и статистикът Иларион Иларионов.

Двете имена са били подложени на тайно гласуване в рамките на парламентарната група на партията заедно с още три имена.

В СДС още не са решили кого да номинират. В НИС са обсъждани имената на бившия депутат Едвин Сугарев, на Васил Василев (бивш областен шеф та СДС - Плевен), на члена на бившата комисия по досиетата Евгени Димитров и на Михаил Груев, бивш говорител на Демократическата партия. В редиците на сините обаче имало силно брожение срещу Сугарев.

Споделяне

Още по темата

Още от България