Свинаров доволен, че има 74 млн. лева за задгранични мисии в бюджета

Поисканите от Министерство на отбраната 74 милиона лева за задгранични мисии влизат в Бюджет 2005. Сумата, определена от експертите на МО, е включена в бюджета в пълнота, без стотинка по-малко, каза министърът на отбраната Николай Свинаров.

Всеки министър може да е недоволен и във всеки от секторите трябва повече, но за МО това е възможният бюджет, посочи Свинаров. Да не забравяме, че 2,6 процента от брутния вътрешен продукт са доста добър бюджет за МО, добави той. По думите му сумата за задгранични мисии ще е отделно перо в бюджета на военното ведомство. За това настояваха и президентът, и военните.

Днес правителството отпусна и допълнително на МО още 22 млн. лева за структурни реформи.

Средствата са предназначени за финансовото осигуряване на поетите ангажименти на Република България за изпълнение на Целите на въоръжените сили за 2004 г. , съобщи правителствената информационна служба.

Основните направления на разходите ще бъдат свързани с капитално-възстановителни ремонти на авиационна техника, участваща в съвместни операции, ръководени от НАТО, доставка на специализирана автотракторна техника за Силите за специални операции и доставка на комуникационно-информационно оборудване за адаптиране на навигационните системи към изискванията на НАТО с цел осигуряването на оперативна съвместимост.

Помолен да коментира евентуално редуциране на числеността на четвъртия български батальон за Ирак, Свинаров каза, че възможността за леко намаляване на броя на военнослужещите се разглежда с оглед на новите задачи в новото място на дислокация. Вчера министърът обяви, че четвъртият ни батальон в Ирак ще е с 20 души по-малко.

Трябва да имаме контингент, който да изпълнява задачите, каза министърът. Ако задачите могат да се изпълняват от 400 души, се изпълняват, а ако не могат - от повече хора, до 500, но няма окончателно решение, добави Свинаров.

Вчера, пред военния телевизионен канал, Свинаров заяви, че е възможно при съкращение на участниците в мисията в Ирак да бъде увеличен контингентът ни в Афганистан, за което настоява НАТО.

Споделяне

Още от България