Свинаров и Колев на изненадваща визита в Ирак

Министърът на отбраната Николай Свинаров и началникът на Генералния щаб ген. Никола Колев пристигнаха в Ирак, на посещение на българския контингент, съобщиха във вторник от министерството. Свинаров, ген. Колев и зам.министърът на отбраната Иво Иванов са занесли мартеници на българскте военнослужещи в база "Еко" в Дивания.

Това е първото посещение на военния министър и шефа на Генщаба в новата база на българския контингент, който в края на миналата година бе преместен от шиитския град Кербала в Дивания, в базата на изтеглилия се испански контингент от Ирак.

Българската делегация се е срещнала и с новия командир на многонационалната дивизия "Център-Юг" ген.майор Валдемар Сшипчак, както и с командира на 1-ва бригадна бойна група ген. Пауел Ламла, в чийто състав е българският батальон. Свинаров и ген. Колев са се срещнали и губернатора на град Дивания Жамал Замили, с директора на местната полиция ген. Абул Лахаб и с командира на 8 дивизия от Иракската национална армия ген. Отман.

От военното министерство съобщиха, че на всички срещи е била дадена висока оценка за работата на българския контингент.

Българската делегация е провела и срещи в Багдад - с иракския министър на отбраната Хазим Аш Шалан, с началник-щаба на коалиционните сили ген.майор Вебер и с командира на многонационалния корпус ген. Винс.

Споделяне

Още от България