Свинаров и Велчев още не са се разбрали за финансирането на нашия батальон в Ирак

Министрите приеха днес проекторешение за изпращането на наш батальон с численост 500 души в Ирак. То ще бъде обсъдено утре от външната комисия на парламента и най-вероятно ще бъде гласувано от депутатите следващата седмица.

Министърът на отбраната Николай Свинаров обясни, че е постигната договорка България да поеме само командировъчните на участниците в контингента. Към командировъчните от 60 долара дневно военните ще получават и парите си за звание плюс 50% от сумата за това, че ще бъдат в зона на непосредствен риск. Ще им бъде направена и застраховка.

Днес обаче МС не е приел постановлението за финансирането на контингента. Причината е, че МО и Министерството на финансите все още не са постигнали споразумение за парите. Според военния министър, решението ще бъде взето или на подпис през следващите дни, или на редовното заседание на МС другия четвъртък.

Министърът на отбраната съобщи, че 600 души са кандидатствали за общо 480-те места, по разчетите на Генщаба. Подборът все още не е направен, но той гарантира, че хората ще могат да заминат за Ирак до средата на юни. Къде обаче, все още не се знаело.

"Да изчакаме окончателния документ от срещата във Варшава", каза Свинаров на въпрос дали нашите военни ще бъдат в Полската зона в Ирак. Министърът отбеляза, че има достатъчно страни на срещата на стабилизиращите сили в Ирак, която се провежда в полската столица. Това означавало, че международният контингент ще може да бъде сформиран.

Споделяне

Още от България