Свинаров избра израелско-американски консорциум за ремонта на хеликоптерите

Израелско-американският консорциум между фирмите "Елбит системс" и "Локхийд Мартин" е избран за изпълнител на проекта за модернизация на вертолетите на Българската армия, съобщи в понеделник министърът на отбраната Николай Свинаров. Водещият кандидат по проекта, подал офертата, е израелската "Елбит".

Министърът не потвърди, но и не отрече дали цената за модернизацията, поискана от консорциума, е 57 млн.евро. Свинаров заяви само, че предложената от "Елбит Системс" цена е най-ниската, което е сред критериите за избор.

Свинаров е утвърдил протокола на комисията, която преценяваше кандидатите и която е посочила като най-добър вариант офертата на "Елбит системс" - "Локхийд Мартин" за ремонта и модернизацията на хеликоптерите Ми - 17 и Ми - 24 на Военновъздушните ни сили.

Предвижда се да бъдат ремонтирани и модернизирани общо 18 хеликоптера - 12 Ми-24 и 6 Ми-17. Цифрата е посочена от Генералния щаб на армията и от ВВС.

В конкурса за ремонта на хеликоптерите са участвали и френската "Сажем", британската "БАЕ Системс" и израелската IAI.

Протоколът с избора на "Елбит" е подписан от 14 души, един от членовете на комисията е бил с особено мнение. В комисията са участвали представители на министерствата на отбраната, на икономиката и на финансите.

Сегашната процедура по конкурса за изпълнител на проекта стартира на 28 септември т.г. Комисията, която проведе преговори с компаниите кандидати, бе назначена на 15 октомври.

В момента се водят преговори с класирания на първо място. Свинаров очаква през януари да се стигне до подписване на договора за модернизация на вертолетите.

Основните критерии за избор при проектите за модернизация са техническите параметри, офсетното предложение и схемата на финансиране, посочи Свинаров, цитиран от Дарик радио. От министерството на отбраната уточниха, че критериите за класиране са определени в процедурата, изготвена от МО, МИ и МФ.

"Елбит системс" печели и като предлагана цена, и като процент на офсет, каза днес министърът на отбраната. Въпрос на конкретно договаряне е какъв процент от този офсет ще бъде пряк и ще бъде реализиран примерно във военноремонтния завод "Летец" или на други места, каза Свинаров.

В средата на тази година правителството прие процедура, по която ще се избират изпълнителите на проекти за модернизацията на армията, вкарвайки в механизма и министрите на икономиката и на финансите. Задължително изискване на процедурата е проектите да се съпътстват с офсетна част - включването на български фирми като поддоставчици в проектите или влагането на други инвестиции от избраните кандидати, извън конкретния проект.

Както и останалите проекти за модернизация на армията, и този бе съпътстван от скандали в досегашните му фази.

През декември м.г. министърът на отбраната бе посочил друга фирма за предпочетен кандидат - британската БАЕ Системс, отново на базата на преценка на създадена от него комисия. Депутати от БСП обаче вкараха избора в парламента с обвинението, че не е проведена коректна процедура и кандидатът е избран само за дни. Срещу БАЕ Системс тогава се изказаха и шефът на ВВС ген. Димитър Георгиев, както и уволненият по-късно мениджърът на военното ведомство Август Мичев, за когото се появиха спекулации, че лобира за оферта на неизвестна фирма от ЮАР по поръчката за хеликоптерите.

До конкретни преговори с БАЕ Системс не се стигна, а проекта за модернизация на хеликоптерите "замря" за година.

Споделяне

Още от България