Свинаров: НАТО няма нищо против да закупим и фрегата, и многоцелева корвета

България не е получавала критики от НАТО по повод намерението си да купи от Белгия модернизирана фрегата за 35 милиона евро. Това каза в понеделник министърът на отбраната Николай Свинаров и помоли репортерите да "предадат думите му където трябва".

Репликата му е по повод кореспонденция от миналата седмица във в. "Труд", според която НАТО ще отправи остри въпроси към българското военно министерство по повод решението за закупи на старо многоцелевата фрегата.

Според дипломатически източник от Брюксел, цитиран от вестника, в НАТО недоумяват за какво ни е фрегата, след като по договореност с Алианса флотът на България трябва да се сведе до брегова охрана на морската граница. Другият смущаващ съюзниците въпрос е откъде София е осигурила средствата за фрегата, след като постоянният ѝ рефрен по повод увеличаване на контингента ѝ в Афганистан е, че няма пари да издържа мисията в Ирак.

Според министър Свинаров обаче не е вярно, че НАТО има нещо против закупуването на фрегата.

Става дума за страх на някои страни членки, че като купим една или две фрегати, ще се откажем от проекта "многоцелева корвета", добави Свинаров.

"Предайте им, че няма да се откажем от тоя проект, да не се притесняват", заяви министърът.

"Когато в българската армия повече от 15 години не е влизало нищо и сега все пак малко по малко започва да влиза нещо, аз мисля, че ние закъсняваме, а не избързваме", посочи още той.

Пристигнаха 32 специализирани крайслера за армията

Междувременно първите 32 специализирани автомобила от "Даймлер Крайслер" бяха приети за армията на церемония в международния гараж СОМАТ- Горубляне.

Представителят на автомобилния концерн предаде ключовете на 15 автомобила с повишена проходимост, 6 товарни автомобила с повишена проходимост, 4 контейнеровоза, 2 реанимобила и 5 автобуса, всеки от които с 49 места. Планираната доставка за 2004 и 2005 г. е за 112 колесни превозни средства.

Возилата приоритетно са предназначени за 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово, каза командващият Сухопътните войски генерал-лейтенант Златан Стойков. Следваща пратка автомобили се очаква през 2005 г., те ще започнат да пристигат от януари, каза Стойков.

Министърът на отбраната Николай Свинаров увери, че срокът за избор на фирма за модернизацията на вертолетите Ми-17 и Ми-24, който е до края на годината, ще бъде спазен.

Още от България