Свинаров не очаква съдът да дискредитира закона за досиетата

Шефът на вътрешната парламентарна комисия Николай Свинаров (НДСВ) заяви в неделя пред БНР, че “не му харесва” решението на Софийския административен съд от тази седмица, с което се отменя решение на Комисията по досиетата, но той като юрист не коментира съдебни решения. Засега обаче Свинаров няма опасения, че този прецедент може да е стъпка към създаване на съдебна практика, която за дискредитира закона за досиетата и комисията, която ги разсекретява.

Той припомни, че е имало доста спорове за това дали да има съдебен контрол върху работата на Държавната комисия по сигурността на информацията и “през годините се достигна до една ясна практика, която стабилизира органа в държавния и обществено-политическия живот на страната”.

“Така че аз нямам притеснения, от едно съдебно решение не мога да правя изводи за дискриминация на един закон, който по моя преценка действа достатъчно ясно, категорично и убедително”, каза Свинаров.

Запитан възможна ли е верижна реакция и съдебната власт да се изправи срещу работата на Комисията по досиетата, Николай Свинаров отговори: “Такава заплаха, разбира се, съществува, но аз казвам, че ние сме в началото на налагане на съдебна практика. Съдебната система въпреки реформите по своя статут е консервативна, но ние не трябва да мислим, че съдебната система има еднопосочност на решенията”.

Председателят на вътрешната комисия в парламента заяви още, че не му е оказван натиск от страна на президента и министри за промени в закона, които да ограничат или спрат отварянето на досиетата.

Комисията по досиетата обяви по-рано, че ще обжалва пред тричленен състав на ВАС решението на административния съд, според което лице, обявено за сътрудник на Държавна сигурност (ДС), не е било такова. Един от мотивите на съдебния състав да стигне до това решение е, че ДС не означава Държавна сигурност.

Споделяне

Още от България