Свинаров: Няма да има сделка за нови изтребители до края на мандата ми

Сделката за закупуване на изтребители за военната ни авиация, които трябва да заменят съветските МиГ-ове по всяка вероятност ще бъде сключена от следващия министър на отбраната. Това заяви Николай Свинаров в студиото на "В десетката" в неделя.

Свинаров заяви това в отговор на въпрос дали окончателно е отпаднала идеята за ремонти и модернизация на МиГ-29. Миналата седмица МО подписа меморандум за партньорство с шведския консорциум "Грипен". Подобен меморандум има с всички фирми, които искат да участват в модернизацията на ВВС.

Всичките 11 приоритетни проекта за модернизация на армията няма да бъдат изпълнени в рамките на мандата на това правителство, каза министър Свинаров като посочи специално като оставащ за наследника му този с новите изтребители. По думите му половината проекти ще се реализират до края на тази година, а 2-3 - през 2005 г. Проектите, включени в стратегическия преглед на отбраната, са свързани с модернизация и превъоръжаване на армията до 2010 с хеликоптери, самолети и сухопътни транспортни средства.

Още от България