Свинаров: Няма да преосмисляме коалиционната си политика

Свинаров: Няма да преосмисляме коалиционната си политика
След като в петък премиерът Сергей Станишев (БСП) нападна публично  партньора си НДСВ, че вече не е в управляващата коалиция, а гласува заедно с опозицията и че социалистическата партия не се страхува от предсрочни избори, в понеделник зам.-председателят на царската партия Николай Свинаров заяви, че партията му няма да преосмисля досегашната си коалиционна политика. Той обяви това във Велико Търново, цитиран от БТА.

Според Свинаров “нито е времето, нито е мястото по средата на мандата на правителството да се говори за това кой какво е дал или получил от коалицията и на кого тя се крепи”. “Нека да напомня, че беше направен опит за сформиране на правителство без НДСВ, което не получи необходимите гласове в парламента”, коментира той.

За него било изключително важно да не се правят опити за извиване на ръце покрай политически тези или решения на парламентарни групи и се надявал, че този подход по отношение на НДСВ няма да мине и занапред, обясни зам.-шефът на царистите.

Повод за разрива между БСП и НДСВ бе гласуваният миналата седмица текст в проектозакона за избор на български депутати в Европейския парламент (ЕП), според който гражданинът трябва да е живял 3 месеца в страната или в държава от ЕС, за да може да участва във вота. Този принцип на отседналост обиди другият участник в управляващата коалиция – ДПС, тъй като така се отрязва електоратът им – турските изселници, които няма да могат да гласуват на евроизборите. В знак на несъгласие хората на Ахмед Доган напуснаха пленарната зала и обявиха, че няма да влязат в нея, докато не се приеме целият законопроект.

Управляващата коалиция в момента е стабилна и никой няма интерес тя да бъде разтурена, смята секретарят и депутат от НДСВ Владимир Дончев.   Според него, няма ръководител на коалиционно управление в близката политическа история, който да иска сам да свали своето правителство.

Той припомни, че ръководството на НДСВ и лидерът му Симеон Сакскобургготски са заявили, че предсрочните избори не са приоритет нито за партията, нито за страната. Използването им сега като предупреждение или като наказателна акция срещу НДСВ също не е удачно и не е полезно за обществото, смята Дончев.

Дончев не виждал правни основания да бъде сезиран Конституционният съд относно промяната в закона за избор на депутати в ЕП.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?