Свинаров няма да продава еднолично "Терем"

Министърът на отбраната Николай Свинаров изненадващо се е отказал от намерението си сам да продава военноремонтните заводи на "Терем".

Вместо осемте фабрики да се продават от подчинената на Свинаров централа на "Терем", както обяви министърът преди седмици и посочи за пример схемата за раздържавяване на "Булгартабак", 75% от капитала на всички дружества ще бъдат пуснати през Агенцията за приватизация. Това стана ясно след среща във вторник между Свинаров и лидерите на синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа".

Днес Свинаров е подписал заповед, с която възлага раздържавяването на военноремонтните заводи на Агенцията за приватизация. Свинаров е поставил условие процедурата да се осъществи без посредници, каквато е обичайната практика при по-големите сделки.

"Имаме основание да приемем тезата на министъра, че намерението "Терем" да се приватизира през АП, под лично негово наблюдение, с контрол, без консултанти и разходи от страна на министерството, ще доведат до финал на сделките до 2 месеца", заяви след срещата си със Свинаров лидерът на КНСБ Желязко Христов.

Точно преди седмица другият синдикален водач - Константин Тренчев, за първи път поиска бърза приватизация на военноремонтните заводи, на фона на традиционното скептично отношение на синдикатите към раздържавяването и критиките им към всички по-големи сделки.

"По-добре бърза приватизация, отколкото ликвидация" е позицията на Христов и Тренчев, изразена пред министъра на отбраната.

Двамата са обсъждали със Свинаров и възможностите за издължаване на неизплатените заплати в системата на холдинга, които надхвърлят 8 млн.лв. Това ще стане или в деня на подписването на приватизационните договори, или с парите от продажбата на ведомствения почивен комплекс "Смокините", което се очаква да стане до края на октомври.

Преди седмица, когато поиска бърза приватизация за "Терем", лидерът на "подкрепа" похвали и единственият официално заявил се досега кандидат-купувач - швейцарско-норвежкия холдинг "Дифенс стратеджи груп" и заяви, че всяко протакане може да го отблъсне.

Кандидатът се обяви само ден след като на 25 август Свинаров съобщи, че процедурата за приватизация на "Терем" ще стартира съвсем скоро и обяви, че тя ще следва схемата на "Булгартабак".

Споделяне

Още от България