Свинаров очаква да ни допуснат до тайните на НАТО от следващата седмица

Министърът на отбраната Николай Свинаров заяви, че очаква още от следващата седмица допуск в структурите на НАТО по системата за класифицирана информация. Днес той участва за първи път в заседание на Комитета на Алианса по планиране на отбраната.

Свинаров съобщи пред БНР, че през следващата седмица "позитивният доклад на България по защита на класифицираната информация" ще бъде обсъден. Запитан дали днес са се чули познатите упреци за опазването на класифицираната информация и съдебната реформа у нас, Свинаров отговори: "Напротив, очевидно днес първо не беше ден за упреци и второ, нямаше основание за такива."

Първият доклад на НАТО по отношение на класифицираната информация бе изключително критичен за България. В него се заявяваше, че българските спецслужби нямат капацитет да предотвратят проникването на чужди разузнавания в правителството. Което означава, че от правителството изтича информация към разузнавания на държави, които не са членки на НАТО.

През април т.г. американският посланик Джеймс Пардю изрази увереност, че България ще се справи с изискванията за опазването на класифицирана информация. "Това са процедури, които трябва да бъдат въведени. Правителството работи по този въпрос", каза той. Американският посланик посочи, че има период от 90 дни, в който всички седем страни, а не само България, трябва да гарантират, че са в състояние да работят с класифицирана информация.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?