Свинаров определи като тревожна ситуацията в Кербала

Ситуацията в Кербала е тревожна, след последните трагични инциденти с полски войници, коментира в четвъртък министърът на отбраната Николай Свинаров.

При нашия контингент в Кербала няма инциденти, но това не ни успокоява, каза Свинаров преди заседанието на правителството. За съжаление, ситуацията е тревожна, в нашата зона за отговорност, в това число и снощи, имаше трагични инциденти и са загинали полски военнослужещи, каза министърът и изрази съболезнования към близките им.

Седем полски войници бяха ранени в сряда при нападение срещу базата им във Вавилон. В четвъртък рано сутринта двама поляци загинаха, а други пет бяха ранени при автомобилна катастрофа, след като военният им конвой е бил подложен на обстрел. Инцидентът е станал в околностите на Хила, ранените са откарани във военната болница в базата "Лима" в Кербала.

Свинаров изказа съболезнования на близките на загиналите полски войници. Съболезнователна телеграма от името на българския Генерален щаб изпрати и ген. Никола Колев до полския си колега генерал Чеслав Пионташ.

Ген. Колев изразява увереност, че "въпреки невъзвратимата загуба полските и българските воини заедно с останалите партньори от международните коалиционни сили ще продължат изпълнението на поставените задачи, за да не бъдат напразни дадените скъпи жертви".

Министър Свинаров увери, че се организират всички възможни мерки за сигурността на българския контингент. Като такива той изброи политическите отношения с местната власт и ръководителите на отделните групировки в Ирак, синхронизираните действия с местната полиция и стриктното изпълнение на задачите на българския контингент както до преместването му в новата база, така и след това.

Същевременно министърът на транспорта Николай Василев съобщи, че все още се получава частична информация от превозвачите за пътуващите към Ирак шофьори и техните маршрути. След кризата с двамата български заложници в Ирак, на среща с превозвачите Василев се договори с тях да подават редовно информация за курсовете си до и в Ирак, за да има възможност за реакция от страна на българските власти.

Въпреки убийството на двамата български шофьори от терористичната групировка на ал Заркауи, българските превози до Ирак не са намалели. Василев обаче каза, че все повече шофьори подписват декларацията, изготвена съвместно от транспортното министерство и превозвачите. Според него шофьорите вече обръщат сериозно внимание на съществуващите рискове.

"От разговорите ни с превозвачите считаме, че те са по-предпазливи, по-внимателни и да се надяваме, че няма да има нови инциденти", коментира транспортният министър.

Междувременно от посолството на Ирак в София са информирали МВнР, че вече ще се изискват входни визи за всички чужденци, които искат до пътуват до страната. При кандидатстване българските бизнесмени, ще трябва да представят в посолството сертификат за актуалното състояние на фирмата си, издаден от Българската търговско-промишлено палата.

Споделяне

Още от България