Свинаров още чака дата за заминаване на българската рота за Ирак

Министърът на отбраната Николай Свинаров заяви, че все още не е отменена задачата за участие на българската рота в операцията на съюзническите сили в Ирак. Чакаме дата за заминаване, каза Свинаров, ден след като режимът на Саддам Хюсеин в Багдад се срина и градът бе превзет от съюзническите сили, а всички коментатори очакват скорошен край на военните действия.

Вчера от правителствения кризисен щаб, сформиран заради иракската криза, съобщиха, че съюзниците не са подали сигнал, че искат да се възползват от българската рота, затова тя все още не е заминала. Според зам.-министъра на отбраната Иво Иванов заминаването на българската рота не се наложило досега поради промени в плановете за развитието на конфликта и организацията на операцията.

Още преди ден началникът на Генералния щаб ген. Никола Колев каза, че има вероятност българската част за ядрена, химическа и биологична защита въобще да не замине за района на Залива. По думите му това било "едно добро решение".

Също вчера зам.министърът на отбраната Иво Иванов заяви, че не се подготвя друга военна част, която да участва в следконфликтното възстановяване на Ирак, но ако необходимо, тази идея може да се обмисли.

Днес неговият министър Николай Свинаров обаче заяви, че военното участие на България във възстановяването на Ирак трябва да е реципрочно на участието на цивилни фирми в процеса. Според Свинаров, България има възможност да изпрати един инженерен батальон, за чиято подготовка ще са необходими около 2 месеца.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?