Свинаров: Подготовката на контингента за Ирак е приключила

Подготовката на контингента, с който България ще участва във възстановяването на Ирак е приключила окончателно, обяви преди днешното заседание на Министерски съвет военният министър Николай Свинаров. Утре заминават първите 30 от почти 500-те доброволци в батальона. Очаква се втората част от тях да заминат на 2 август.

Свинаров обясни, че днес, във Варшава, ще бъде подписано споразумението за статута и действието на контингента ни. Нашите войници ще бъдат в полската зона за сигурност в Ирак. Въпреки че министърът обеща веднага след подписването, да бъде разпространена информация за параметрите на споразумението, до края на деня медиите не я получиха. Пресаташето му Румяна Стругарова пък обяви, че участието ни в конференцията във Варшава ще започне утре.

Някои от доставките на техника за контингента ще бъдат направени следващата седмица. Миналата седмица президентът Георги Първанов привика на спешно среща Свинаров и шефа на Генщаба ген. Никола Колев, заради закъснението в дооборудването на контингента. Днес министърът заяви, че съмнението на президента са били основателни, но необходимото било направено. "Всичко е осигурено", декларира той.

Доброволците ще бъдат транспортирани със самолети, а оборудването с воден транспорт.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?