Свинаров подписа за замяна на руските вертолети с Puma и AS 555 Fennec

Министърът на отбраната Николай Свинаров избра офертата на европейския аерокосмически консорциум ЕАDS за замяна на руските Ми-17 и Ми-24 със западните хеликоптери Puma и AS 555 Fennec. Свинаров и старши вицепрезидентът на "EADS - International" Ян Цезевитц подписаха Меморандум за разбирателство между Министерството на отбраната на Република България и консорциума, съобщиха от военното ведомство в сряда.

Предложението на ЕАDS е по-добро от това на британската компания "BAE systems" за ремонт и модернизация на наличната руска техника, заяви след срещата министърът на отбраната Николай Свинаров, цитиран от Дарик радио.

След завръщането си от Германия през миналата седмица Свинаров съобщи, че ЕАDS предлагат България да купи 28 използвани вертолета, които имали сериозен летателен ресурс. В същия ден източници от ВВС коментираха пред Дарик радио, че не одобряват подобна сделка заради необходимостта от преквалификация на пилотите и обслужващия персонал и от допълнителните разходи за поддръжка на машините.

Според авиатори, цитирани в медиите, хеликоптерите Puma са аналог на руските Ми-8, които отдавна сме изхвърлили от употреба.

Специалисти твърдят, че руските ни вертолети превъзхождат Puma.

Според неофициална информация хеликоптерите са с удължен ресурс от 15 години и отговарят на натовските стандарти. Цената им е около 150 млн. долара, колкото е и сумата, предвидена за ремонта на руските машини. От компанията смятат, че Ми-24 и Ми-17 могат да бъдат модернизирани във военните заводи "Терем" и продадени в трети страни.

През 2003 година европейският консорциум е предлагал същите машини, но тогава становището на експертите от военновъздушните сили е било отрицателно. От военното министерство обясниха вчера, че новата оферта е подобрена. Такъв беше и коментарът на министър Свинаров пред БНР.

Според източници от ВВС обаче тепърва ще се оценява офертата на консорциума, тъй като Puma и AS 555 Fennec са по-нисък клас машини от Ми-17 и Ми-24.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?